Beskyldninger om amerikansk kødkartel giver panik på Wall Street

Tre amerikanske kødproducenters aktier er som kyllinger uden hoved løbet i rødt fredag, efter en analytiker har beskrevet anklager om omfattende prisaftaler som "særdeles overbevisende." Producenterne nægter sig skyldige i sagen, hvor industrien i 2008 skal have indledt et omfattende samarbejde om at begrænse produktionen.
Foto: April L. Brown/AP/Ritzau Scanpix
Foto: April L. Brown/AP/Ritzau Scanpix

Den amerikanske analytiker Tim Ramey har haft en travl fredag. Mens aktiemarkederne indtil nu har reageret med en stoisk ro på beskyldningerne om et enormt amerikansk kødkartel, hvor op mod 14 producenter af slagtekyllinger gennem otte år skal have indgået hemmelige produktionsaftaler for kunstigt at holde prisen på produkterne oppe, så har en analyse fra Rameys hånd i dag ifølge en række udenlandske medier antændt investorernes nervøsitet.

Nu kan noget tyde på, at den største kødproducent i USA må se frem mod en travl oktober.

Anklagen mod Tyson og to andre selskaber er indgivet i Chicago Illinois den anden september. Her mener en række selskaber i sektoren anført af distributøren Maplevale Farms, at blandt andre Tyson Foods, Pilgrims Pride og Simmons Foods siden 2008 har delt produktionsdata mellem sig. De tre kødselskaber skal yderligere have købt hinandens produkter, slagtet kyllinger før de var modne, alt sammen for at begrænse adgangen til kyllingerne og holde prisen på kødet kunstigt oppe. Den 200 mia. kr. store industri har i adskillige år frem til 2008 været kendetegnet ved et særdeles savtakket forhold mellem udbud og efterspørgsel, som har givet store prissvingninger på produktet og ført til skiftende perioder med over- og underkapacitet hos producenterne. Fra 2008 begynder mønsteret langsomt at ændre sig, og efterefter er prisen på slagtekyllingerne stort set kun gået en vej. Op.

Ifølge anklagen kan de amerikanske forbrugere have betalt op mod 50 pct. mere for sine kyllingeprodukter, der også bliver eksporteret, som følge af prisaftalen.

Amerikansk kødkoncern nyder godt af lave priser

Som nævnt har det indtil nu ikke givet de store udslag i investorernes tillid til Tyson Foods. Med i den nye analytikerrapport skriver Tim Ramey, at anklagen mod milliardforetagendet er "særdeles overbevisende."

"Hvis det er sandt, så forklarer det en masse," indleder Ramey:

"Det forklarer, hvordan Tyson kan guide deres EPS (fortjeneste per aktie, red) med bemærkelsesværdig nøjagtighed og prale af rekordhøje marginer langt ud i fremtiden. Det gamle Tyson kom slet ikke med guidance," lyder resten af vurderingen, hvori han dog også understreger, at han ikke direkte vil anklage selskabet for prisaftalen.

Det har altså nu råbt aktiemarkederne op.

Omkring kl. 14 lokal tid er Tyson-aktien styrtdykket med 8.7 pct. til 67 dollar pr. andel. Det ligger dog stadig højere end aktieanalytikerens vurdering af værdien, som han nedgraderer fra 100 dollar til 40, ligesom han opfordrer ejere af aktien til at skille sig af med den.

Kødkoncern kører løjtnant i stilling

De to andre selskabers aktier er fulgt med i fald på mellem 6.1 og 6.9 pct.

Både Tyson og Simmons har indledt et forsvar ved at nægte sig skyldige, og Pilgrims har som en kommentar på anklagerne udtalt, at de "ser frem til at forsvare os i en retssag."

Yderligere har producenterne henledt opmærksomheden på de højere kornpriser som en forklaring på de døde kyllings værdi. Her er det blandt andet produktionen af bioethanol, hvor destillater af korn bliver brugt til at blande i de amerikanske benzintake, der har været med til at drive priserne i vejret.

Retssagerne i den amerikanske kyllingeindustri forventes at begynde i fjerde kvartal.

Ny pakke åbner op for mere salg direkte fra stalddøren

Laver 250 millioner kyllinger om året - nærmer sig milliardomsætning

Indien og USA i karambollage over kyllinger

Slagteriernes eksport til Kina tordner i vejret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også