Hver fjerde betaler gerne mere for at købe lokalt

Forbrugerne ser intet til hinder for at måtte betale mere, hvis blot fødevarerne er lokalt produceret. Det viser en ny undersøgelse.
Foto: Lars Krabbe/Polfoto/Arkiv
Foto: Lars Krabbe/Polfoto/Arkiv
AF RITZAU

Kartofler fra den nærmeste kartoffelavler eller kød, der er opdrættet i nærheden.
Vi vil gerne betale lidt ekstra for at putte lokale fødevarer i indkøbskurven. Det viser en undersøgelse, Epinion har lavet for DR.

"Der er sådan nogle lørdagsmarkeder her i Sorø, hvor forskellige landmænd kommer og sælger, der køber jeg ofte. Så jeg vil gerne give lidt ekstra for at få noget kvalitet," siger forbruger Gitte Hansen til P4 Syd.

Knap hver fjerde voksne dansker er i meget høj grad eller i høj grad parat til at betale en højere pris for en fødevare, der er produceret lokalt. Det viser Epinions undersøgelse for DR, og Mette Marie Sørensen som også er ude og købe ind i Sorø er enig.

"Det er ikke altid prisen, der styrer mit køb. Det kan være hvordan det ser ud eller om det er sæson, så jeg vil gerne betale mere for det lokale," siger hun.

Interessen for at købe lokal mad er voksende, men det er stadig et forholdsvis nyt fænomen, siger Donna Sundbo, som er forsker i mad og oplevelser ved RUC og University College Sjælland.

"Vi er nok stadig i en fase, hvor interessen for lokal mad er ved at sprede sig. Økologi har vi haft i mange år, men lokalt mad er stadig rimeligt nyt, også i en dansk kontekst. Men for de forbrugere der opdager det, da er der mange af dem, der er med på det," siger hun.

Det handler om tillid

Ifølge Anne Holst Andersen fra Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet, handler det om tillid.

"Der har været alle de her fødevareskandaler, som har skabt en stigende afstand mellem forbrugere og dem, der har produceret, siger hun til DR Nordjylland og fortsætter:

"Det, at vi ved, hvor fødevarerne kommer fra og måske også hvem, der har produceret den gør, at vi har en større tillid til dem."

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af DR Nordjylland og P4 Syd)

Hampefødevarer storsælger i 7-Eleven

Luksuskaffe bliver plukket af børn

Derfor vinder færdigretter over økologi

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også