Fagfolk vil sparke nuancer ind i debatten om buræg

Debatten om buræg tager i høj grad udgangspunkt i følelser, fastslår fagfolk. Alle produktionsformer har indbyggede fejl, og buræg er ikke kun ren elendighed, lyder det.

Flere førende fagfolk slår nu et slag for en mere nuanceret tilgang i debatten om buræg, som er blevet massiv i takt med detailkædernes udmeldinger om udfasning af disse.

Det skriver Berlingske Business.

De senere år har flere organisationer, politikere og private i stadig skarpere vendinger taget afstand fra produktionen af buræg. Men tilgangen er unuanceret, og debatten er for sort-hvid, lyder det fra flere fagfolk, Berlingske Business har været i kontakt med.

Prøv FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

"Vi kan alle sammen godt lide at se på udegående høns, men vi tumler altså stadigvæk med at gøre det optimalt for dyrene og samtidig gøre det rentabelt," siger Jens Peter Christensen, lektor ved Københavns Universitet med speciale i fjerkræsygdomme, til Berlingske Business.

Han bliver bakket op af formanden for Dyreetisk Råd, Bengt Holst, der også, at der mangler nuancer i debatten. Han mener, at der er behov for de berigede bure, men kun som en midlertidig løsning.

En af landets førende forskere i dyreetik, professor Peter Sandøe ved Københavns Universitet, henleder opmærksomheden på en stor britisk undersøgelse, hvor man systematisk sammenlignede forekomsten af forskellige velfærdsproblemer i de alternative produktioner. Hønerne har i stort tal brækkede brystknogler, de bliver hakket til blods og får som følge af det alvorlige infektioner, og de har højt niveau af stress.

Supermarkeder beskyldes for at drive hetz mod burægproducenter

Tre detailkæder har droppet buræg på en uge - hvorfor nu?

Dyrenes Beskyttelse: Dødeligheden blandt fritgående høns skal til debat

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også