Bjørn Lomborg: Økologi er reklamegas og kan dræbe tusindvis af mennesker

Den kontroversielle leder af Copenhagen Consensus Center sender en bredside mod økologien, som han kalder "underforstået moralsk overlegenhed."
Foto: Copenhagen Consensus Center, PR
Foto: Copenhagen Consensus Center, PR

Det er i virkeligheden mest "reklamegas", når økologiske fødevareproducenter og anpriser sine produkter for at give dyr og miljø bedre kår, og det har heller ikke stort hold i virkeligheden, at produkterne er sundere. Så skarpt tegner leder af tænketanken Copenhagen Consensus Center, Bjørn Lomborg, en kritik af økologien i en kommentar bragt i Berlingske lørdag.

Alt i alt er det røde danske økomærke kun en eksponent for "underforstået moralsk overlegenhed," mener Lomborg.

"Økologiske fødevarer drejer sig hovedsagelig om rige mennesker, der bruger ekstra penge for at have det godt med deres forbrug. Mens dette er lige så god en grund som at bruge dem på ferie­rejser, bør vi modstå enhver form for underforstået moralsk overlegenhed," skriver Bjørn Lomborg.

Hvad der ifølge den kontroversielle politolog måske er værre end de letkøbte salgsargumenter er, at en større udvidelse af industrien vil være en milliarddyr investering i tusindvis af menneskers død.

Han henviser til, at en total omlægning af den amerikanske fødevareindustri vil koste i omegnen af 200.000 dollars på grund af lavere produktivitet. Og det vil få mærkbare konsekvenser:

"Forskningen viser, at hver gang et land bliver 15 millioner dollars fattigere, koster det et statistisk liv, fordi folk har færre penge at bruge på sundhedspleje og god mad. Dette betyder, at hvis man går helt over til økologi i USA, vil det dræbe over 13.000 personer om året," skriver han.

Ud over at en amerikansk omlægning altså vil dræbe lige så mange mennesker som borgerkrigen i Congo i slutningen af 90'erne, så mener Lomborg heller ikke, at der er de store sundheds- og miljømæssige gevinster.

Han henviser blandt andet til, at et nyligt offentliggjort studie har bekræftet tidligere forskning i, at varerne ikke er sundere end ikke-økologiske. Samtidig refererer han amerikansk og norsk forskning, som ikke har fundet belæg for lavere sygdomsforekomst på økolandbrug.

Bjørn Lomborg medgiver, at de enkelte økologiske marker er mere skånsomme for miljøet. Dog betyder den lave udnyttelsesgrad af jorden, at en økologisk produktion tilsvarende den ikke-økologiske vil kræve så meget plads, at den gavnlige miljøeffekt fordufter.

"(…) den gennemsnitlige økologiske afgrøde resulterer i udledning af cirka lige så mange drivhusgasser som almindelige grøntsager – og omkring ti procent mere nitrogenoxid, ammoniak og syring."

Økologi er danskernes sikre pensionsinvestering

Danske økologer hjælper Bhutans bønder til 100 pct. økologi

Banker genkender ikke økologi-interessen

Mange landmænd vil overgå til økologi

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også