FødevareWatch

Pressede solbæravlere river bærbuskene op

Produktionen af solbær er steget så meget i Europa, at priserne er faldet i en grad, så de danske avlere kan se sig nødsaget til at stoppe.

Foto: Niels Hougaard

Det kan snart være helt slut med se store marker med solbærbuske i Danmark.

På få år er konkurrencen om de sorte bær blevet hårdere i takt med en stigende produktion af solbær i Europa. Det er med til at sætte danske solbæravlere ud af spillet. Det fortæller DR Fyn.

"Vi ser en udvidelse fra den polske side, som rammer hårdt lige nu. Samtidig er der et mindre forbrug af solbær i saftindustrien," siger Torben Lippert, der er sekretariatschef i Dansk Gartneri til DR Fyn.

Jørgen Lindø fra Kertinge Nor har igennem flere år dyrket solbær, men der er så mange bær på markedet, der sælges til en lav kilopris. Derfor kan det ikke længere betale sig for fynboen at dyrke bærrene.

"Jeg har trukket den længe, for jeg kan godt lide at arbejde med solbær. Sidste år nedlagte jeg halvdelen, og i år de sidste 16 hektar. Så må jeg finde på noget andet," siger han.

På to år er solbærmarkerne i Danmark skrumpet ind fra 1600 hektar til 700 hektar.

(DENNE ARTIKEL ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF DR FYN.)

Nyt tiltag kan hjælpe pressede bæravlere

Detailkæder beskyldes for falsk deklaration

Pressede bæravlere må lukke

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier