Den samlede danske beskæftigelse er stigende, og det er til dels takket være restaurationsbranchen.
Friske tal fra Dansk Erhverv viser, at der er 1. kvartal af 2016 er blevet skabt i alt 9.270 nye lønmodtagerjobs, når der sammenlignes med 4. kvartal 2015. Af de mange nye stillinger befinder 879 sig inden for restaurationsbranchen, som har oplevet en stabil fremgang de sidste par år, skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse. Fremgangen svarer til en stigning på 1,9 pct. i branchen.
Interesseorganisationen begrunder jobfremgangen med et stigende forbrug blandt almindelige danskere.
Andre brancher, der bidrager positivt til den danske jobvækst, er vikarbureauer og byggeriet med en henholdsvis 1.208 og 897 nye jobs.
Her er der færre jobs
Mindre godt går det dog for det danske landbrug og gartnerier. Her er der blevet 358 færre jobs i de første fire måneder af 2016, hvilket svarer til en tilbagegang på 1,2 pct.
Beskæftigelsen inden for denne branche har ellers været jævnt stigende siden 3. kvartal af 2011, og beskæftiger samlet flere mennesker i dag end før finanskrisen. Den generelle stigning er sket på trods af lave afsætningspriser og høj gæld hos mange landmænd.
Det er dog endnu for tidligt at konkludere noget på baggrund af tallene fra et enkelt kvartal, skriver Dansk Erhverv.
To andre brancher inden for fødevaresektoren trækker også ned i jobvæksten. I slagteri- og mejeribranchen er der henholdsvis 173 og 171 færre jobs i 1. kvartal af 2016 sammenlignet med kvartalet før.
Det skyldes til dels, at de to brancher er tæt forbundet med landbruget. Slagterierne har i længere tid oplevet en faldende beskæftigelse, mens mejerierne har været igennem en mindre fremgang siden krisen.
Fødevarebranchen har færrest kvinder i toppen
Rapport: Danskerne dropper turen over grænsen
Så mange milliarder henter landbruget i EU