FødevareWatch

Så mange milliarder henter landbruget i EU

Miljø-og Fødevareministeriet forudser, at dansk landbrug får 49 mia. kr. i statsstøtte fra EU over de næste fem år

Foto: LARS KRABBE/POLFOTO/ARKIV

Danske landmænd henter i årene frem til 2020 samlet lidt mere end 49 mia. kr. i statsstøtte fra Danmark og EU.

Det fremgår af en opgørelse over den forventede statsstøtte til dansk landbrug 2016-2020, som Miljø-og Fødevareministeriet har lavet på opfordring fra den radikale fødevareordfører, Andreas Steenberg, skriver Politiken.

Til avisen siger fødevareordføreren at det årlige tilskud på 10 mia. kr. er et udtryk for at landbruget som erhverv overhovedet ikke er bæredygtigt.

Pengene tilfalder ikke alene danske landmænd, også forskning, der undstøtter branchen, modtager landbrugsstøtte, og Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, mener ikke, at der samlet er noget i vejen med størrelsen på statsstøtten til landbruget

"I betragtning af, at alle lande i store dele af verden har store tilskud på området, er det også nødvendigt, at vi har det i Danmark, så derfor er det på et passende niveau," siger han og tilføjer:

"Hvis vi stadig vil have landbrug i Danmark, er vi nødt til at støtte af konkurrencemæssige hensyn. Og EU har i øvrigt taget fat på problemstillingen. I den nuværende landbrugsstøttereform er der aftalt og påbegyndt en vis aftrapning."

Landbrug & Fødevarer er principielt for en udfasning af statsstøtten, men skal det gennemføres, skal det ske samtidig og på samme måde i alle lande.

Krisemillioner på vej til danske mælkebønder

Nu skal landmænd have penge for at lave mindre

Økologer: I 2040 er 50 pct. af landbruget økologisk

Forsiden lige nu

Her er de danske producenter bag Michelin-stjernerne

Det er ikke kun de mange kokke og restauranter, som skal sole sig i succesen fra Michelin-guiden, der mandag uddeler årets stjerner i Norden. På et nyt landkort får restaurantgæsterne mulighed for at se, hvilke producenter og leverandører, der har dyrket lilla blomkål og lavet kødet i lammetataren.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier