FødevareWatch

Forskere: Selv lave doser emballagestof påvirker rotter

Det omdiskuterede emballagestof bisphenol A er igen kommet i vælten. DTU-forskere konkluderer i ny rapport, at selv lave doser kan medføre nedsat sædkvalitet, højere vægt samt ændret brystudvikling og adfærd.

Pizzabakker har tidligeret været omdrejningspunkt i sager om indholdet af hormonforstyrrende stoffer.

Det kemiske stof bisphenol A, der blandt andet bliver brugt i visse konservesdåser, plastmaterialer og kasseboner, er under mistanke for at føre til sundhedsskadelige effekter i mennesker. Nye studier fra DTU Fødevarevareinstituttet viser, at selv lave forekomster af det omdiskuterede emballagestof kan føre til nedsat sædkvalitet, højere vægt samt ændret brystudvikling og adfærd.

Det skriver DTU Fødevareinstituttet.

I et stort dyreforsøg har instituttet undersøgt effekterne af bisphenol A i rotter, der blev udsat for det hormonforstyrrende stof i fostertilstanden og via modermælken. Forskerne har set på stoffets påvirkning af rotteungernes vækst samt udviklingen af deres hjerner og reproduktionssystem, herunder brystudviklingen.

Vores studie viser, at udsættelse for lave doser af bisphenol A under udviklingen kan have skadelige effekter på hanners sædkvalitet

Ulla Hass, professor, DTU Fødevareinstituttet
Doserne var både lave doser svarende til, hvad mennesker kan blive udsat for, og højere doser, og konklusionen var, at især lave doser af bisphenol A påvirker dyrenes udvikling.

Resultaterne understøtter tidligere studier, der v½iser, at især lave doser af bisphenol A kan påvirke dyrenes udvikling, mens højere doser har andre virkninger.

"Vores studie viser, at udsættelse for lave doser af bisphenol A under udviklingen kan have skadelige effekter på hanners sædkvalitet, påvirke hunners hjerner og fedmeudvikling samt påvirke brystudviklingen i både han- og hunafkom," forklarer professor Ulla Hass fra DTU Fødevareinstituttet.

Resultaterne af forskningen står i kontrast til de grænseværdier, som den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, fastsatte i starten af 2015. Ifølge DTU Fødevareinstituttet beskytter EFSA-grænseværdien på 4 mikrogram per kilo kropsvægt per dag ikke tilstrækkeligt mod de hormonforstyrrende virkninger. Ifølge instituttets beregninger skal indtaget være 0,7 mikrogram per kilo kropsvægt per dag eller lavere for at beskytte tilstrækkeligt mod disse effekter.

"Sundhedsrisikoen ved bisphenol A er især bekymrende for højteksponerede forbrugere. Det gælder i særdeleshed gravide eller ammende kvinder og små børn, som er særligt følsomme for de effekter, der kan ske ved lave doser af bisphenol A," udtaler Ulla Hass.

Kemikalietest dumper pizzabakker

Danske virksomheder går fri af nye emballageregler

Rapport frikender omdiskuteret emballagestof

Auken kalder EU's hormonkonklusion for skandaløs

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier