FødevareWatch

Dansk Erhverv vil stoppe slikfusk med lavere afgifter

Dansk Erhverv mener, at man kan stoppe illegal slikimport med afgiftssænkninger, større bøder og mere kontrol.

Foto: Ritzau Scanpix

DR-dokumentaren "Sådan svindles Danmark" demonstrerede tirsdag aften, hvordan svindlere snyder staten for millioner i afgift ved at købe billigt slik i udlandet og sælge det til kiosker herhjemme uden at svare afgift for det.

Det koster ikke kun statskassen mange penge, men ødelægger også forretningen for lovlydige slikimportører, der ikke kan konkurrere med svindlernes priser.

Derfor opfordrer Dansk Erhverv nu til, at regeringen griber ind. Og det mest oplagte er ifølge chefkonsulent Marie Louise Thorstensen at sænke afgiften.

"Det mest effektive redskab til at komme den illegale handel til livs er at gribe fat om nældens rod og sænke det høje danske afgiftsniveau," siger Marie Louise Thorstensen i en pressemeddelelse og tilføjer:

"Det fjerner både incitamentet til at handle med illegalt indførte varer og styrker de lovlydige virksomheders retfærdighedsfølelse og konkurrenceevne."

Omstridt slikhandler sigtet for fusk med afgifter for 16 millioner

Men ud over en afgiftslettelse foreslår interesseorganisationen også, at man forstærker indsatsen mod svindlerne.

Et middel kunne være at hæve bødestørrelserne, der har været uændret i længere tid. Og så vil øget kontrol formentlig også have en effekt, mener Marie Louise Thorstensen.

"Kombinationen af høje danske afgifter og små bøder har skabt et marked for illegal handel med nydelsesmidler. Vil man fra politisk hold ikke sænke afgifterne tilstrækkeligt, er det nødvendigt med konstant kontrol og højere bøder," siger hun.

Ifølge Skatteministeriets seneste opgørelse udgjorde den illegale handel med øl, sodavand, alkoholsodavand, cider, slik og chokolade 625 millioner kroner i 2013.

Det betyder ifølge Dansk Erhverv, at staten er gået glip af omkring 300 millioner kroner i moms og afgifter.

30 ton gammelt slik beslaglagt fra klam kælder

Sådan snyder slikfuskerne Skat med postkasse-fidus

Nyt alarmsystem skal stoppe fødevaresvindlere

Frellsen holder prisen i ro: "Kunderne skal føle, at de får noget for pengene"

Mere fra FødevareWatch

Sommertid på FødevareWatch

I de kommende fem uger udkommer FødevareWatch med ét dagligt nyhedsbrev, hvor vi løbende vil bringe nyheder fra branchen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier