FødevareWatch

Medie: Mondelez har ikke betalt britisk skat i fem år

Ifølge avisen Sunday Times har den amerikanske fødevarekoncern Mondelez ikke betalt skat i Storbritannien, siden man købte chokoladeproducenten Cadbury’s i 2010. "Vi overholder alle gældende love," lyder det fra storkoncernen.

Foto: Sang Tang/AP Photo/Polfoto

Der har ikke været udpræget glæde i Storbritannien over salget af chokoladeproducenten Cadbury’s til en amerikansk storaktør i 2010, og nu er der endnu en knag at hænge misbehaget på. Den amerikanske ejer har nemlig ikke spyttet et eneste pund i statskassen, siden opkøbet i 2010.

Det skriver den britiske avis The Independent med henvisning til en historie i The Sunday Times.

Cadbury, som er blandt de største konfektureselskaber i Storbritannien, blev opkøbt for 11,5 mia. pund af den amerikanske fødevarekoncern Kraft i 2010. Det selskab blev i 2012 splittet, hvoraf den ene del, som blandt andet tæller konfektureforretningen, blev til Mondelez International.

Og både det hedengangne Kraft og det nuværende Mondelez International har undgået at betale skat af sin indtjening i Storbritannien lige siden opkøbet, har Sunday Times fundet frem til. Ifølge The Independent har den britiske stat dermed gået glip af et markant tocifret millionbeløb i pund i løbet af de seneste fem år. Til sammenligning betalte Cadbury UK i gennemsnit 6,4 mio. pund om året i det årti, der gik forud for salget til Kraft.

Ifølge Sunday Times betaler Mondelez renter på obligationer med en værdi på i alt 8,2 mia. pund, som er noteret på markeder på kanaløerne, herunder skattelyet Jersey. Det skaber et "overskud" på selskabets skattebalance, som kan modregnes den skat, som selskabet egentlig skulle betale i Storbritannien, og dermed undgår man reelt at betale skat i landet.

Det amerikanske selskabs ageren er ikke i strid med loven, men både forbrugere og politikere i Storbritannien har udtrykt deres harme over, hvad man ser som et smuthul i europæisk lovgivning, som i sidste ende går ud over britiske skatteydere.

Mondelez skriver ifølge The Independent i en meddelelse, at ”vi betaler virksomhedsskat på baggrund af lovene i de lande, hvor vi opererer”, og tilføjer, at man ”overholder alle gældende skatteregler i Storbritannien”.

Medie: Mondelez sætter klassisk chokolademærke til salg

Mondelez investerer i europæisk produktion

Mondelez’ årsresultat dykkede med 44 pct

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier