Planloven vil bringe specialbutikker under pres

De kommende store dagligvarebutikker vil hive den sidste luft ud af lokale bagere, slagtere og ostehandlere. Det mener man i hvert fald i et par brancheorganisationer.
Foto: Anders Birch/POLFOTO/arkiv
Foto: Anders Birch/POLFOTO/arkiv

Organisationen Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD) har ligesom den nystartede organisation Fødevaredanmark svært ved at se det positive i regeringens nye planlov, som skal gøre det muligt for store detailkæder at etablere større butikker i blandt andet de bymidter, hvor specialbutikkerne i dag holder til. Det skriver Altinget.dk

I Venstres udspil til en vækstpakke hedder det blandt andet, at dagligvarebutikker i lokalcentre skal have lov at være 2.000 kvadratmeter i stedet for nuværende 1.000 kvadratmeter. Derudover skal dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre i fremtiden have lov at være 5.000 kvadratmeter i stedet for nuværende 3.500 kvadratmeter.

“Med den liberalisering af planloven, som Venstre lægger op til, så sætter man jo et flere hundrede år gammelt fag under pres ved at sige, at vi lige så godt kan have industrielt fremstillede hyldeprodukter i store varehuse uden for bymidterne,” siger adm. direktør i BKD, Stephan Falsner, til Altinget.dk.

Direktøren får opbakning fra Fødevaredanmark og fra Fødevareforbundet NNF, mens Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen mener, at det alene bør være op til kommunerne at afgøre, om man vil lade en ny detailbutik opføre eller ej, og herefter vil det være op til de dygtige forretningsdrivende at sikre sig deres overlevelse gennem god service etc.

Massiv butiksdød kan ramme provinsen med lempelse af planlov

Søde sager skæpper i kassen hos Skat

Dansk regering sætter fart på Lidl - 50-60 butikker på vej

Regeringen har præsenteret den nye planlov

Troels Lund erkender: Venstre har svigtet landdistrikterne

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også