Regeringen har præsenteret den nye planlov

Regeringen har præsenteret den vækstpakke, som blandet andet indeholder udspillet til en liberalisering af planloven, som skal give danskerne større supermarkeder.
Foto: Thomas Priskorn/ JP
Foto: Thomas Priskorn/ JP

Under navnet "Vækst og udvikling i hele Danmark" har regeringen mandag frokost præsenteret den vækstpakke, som blandt andet skal tilføre landområderne nye arbejdspladser gennem samlet 100 initiativer til samlet 9 mia. kr.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen mener blandt andet, at lokalområderne skal løftes ved at gøre det lettere for kommuner at understøtte den lokale udvikling gennem liberalisering af planlovgivningen, hvilket kommer til at betyde tilladelse til at bygge større supermarkeder i hele landet. Det skal blandt andet ske ved at nedbringe høringstiden fra otte til fire uger.

"På mine ture rundt i landet har jeg set mange eksempler på, at planlovgivningen står i vejen for gode projekter. Kommunerne skal derfor have større frihed til at skabe udvikling, og derfor får de nu blandt meget andet bedre mulighed for at styrke erhvervsudviklingen i det åbne land og turismen langs kysterne," siger Troels Lund Poulsen i forbindelse med præsentationen af vækstpakken.

Den nye planlov indeholder en række lempede krav til, hvor store butikker, der må bygges, og hvor de må opføres.

Blandt andet skal størrelsesbegrænsningen på 2.000 kvadratmeter for udvalgsvarebutikker i bymidter, bydelscentre og aflastningsområder, uanset bystørrelse ophæves. Derudover hæves grænsen for dagligvarebutikker i lokalcentre og for enkeltstående butikker fra 1.000 til 2.000 kvadratmeter og grænsen for dagligvarebutikkerne i bymidter, bydelscentre og aflastningsområder hæves fra 3.500 til 5.000 kvadratmeter.

I praksis betyder det, at discountkæder som Aldi, Lidl og Fakta i fremtiden kan etablere butikker på op til 2.000 kvadratmeter. Supermarkedskæder som Føtex, Meny og Kvickly kan også imødese lempede krav til butikstørrelsen, som formodentlig bliver hævet til 5.000 kvadratmeter, hvis det nye udspil bliver til virkelighed.

Fra Lidls side har man kun roser til udspillet.

”Med en liberalisering vil det i højere grad være op til den enkelte kommune at vurdere hvilken type butik, størrelse og design, der er bedst for deres kommune. Det er et balanceret og stærkt udspil," siger adm. direktør Finn Tang i en meddelelse.

Ifølge erhvervs- og vækstministeren efterspørger forbrugerne større dagligvarebutikker, og det er det ønske som man fra regeringens side vil imødekomme.

"Det vil også sikre, at nogle af de butikker, der i dag har svært ved at eksistere i vores landdistrikter, får bedre konkurrencevilkår. De kommer nu til at kunne etablere større butikker, så man kan fastholde noget af den handel, der foregår i de større byer," siger Troels Lund Poulsen til DR.

Købmænd: Det er en massakre

Mens erhvervsministeren altså mener, at den nye planlov og de fjernede regler om størrelsesbegrænsningerne vil skabe ny aktivitet, er formanden i De Samvirkende Købmænd, John Wagner, af en noget anden opfattelse.

"Umiddelbart ligner det mere en massakre på dansk butiksliv, end det ligner en håndsrækning til de store dele af Danmark, der på detailhandelsområdet har svært ved at følge med de største byer," siger John Wagner til DR.

Til at gennemføre initiativerne i den samlede strategi er der afsat ca. 9 mia. kr. i perioden 2015-19 inkl. de skatteelementer, der er aftalt som en del af finansloven.

Troels Lund erkender: Venstre har svigtet landdistrikterne

Coop til regeringen: I kan dræbe livsnerven i vandkantsdanmark

Massiv butiksdød kan ramme provinsen med lempelse af planlov

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter