En del af Watch Medier

FødevareWatchfredag3. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
04.11.2015kl. 10.25

Stor test afslører massiv madsvindel i Europa

Vand, der ikke burde være der. Og kød, der slet ikke kan identificeres. Der er masser af madsvindel i Europa, viser ny undersøgelse.
Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg. | Foto: PR
RITZAU

Madsvindel er stadig udbredt i Europa, hvor det kød, vi spiser, ikke altid er det, vi tror.

Det fremgår af en stor undersøgelse, som den europæiske forbrugerorganisation, BEUC, offentliggør onsdag på baggrund af analyser foretaget mellem april 2014 og august i år i syv EU-lande, dog ikke Danmark.

Undersøgelsen afslører, at der for eksempel tit er mindre kød og mere vand, end der står på etiketterne rundt omkring i de europæiske supermarkeder.

Selve kødet kan også være noget helt andet, end man får at vide, og der kan være puttet andre tilsætningsstoffer end angivet i kødet - herunder ulovlige tilsætningsstoffer.

Analyserne har afsløret "tvetydige, unøjagtige og ofte vildledende etiketter", fastslår den europæiske forbrugerorganisation.

Derfor efterlyser den mere handling for at håndhæve EU-reglerne og sikre forbrugerne klar og troværdig information om deres fødevarer.

"De EU-forslag til officielle kontroller, der i øjeblikket diskuteres mellem medlemslandene og Europaparlamentet, må sikre en effektiv lovgivning for bedre at opdage, afskrække og straffe svindel," skriver BEUC.

Det britiske forbrugerorganisation Which? har for eksempel testet lammekød fra 60 restauranter i London og Birmingham.

Det afslørede 24 tilfælde, hvor der var blandet oksekød og kylling i lammekødet, i syv tilfælde var der ikke et eneste gram lam i kødet.

I fem tilfælde kunne kødet slet ikke identificeres, selvom det blev dna-testet for lam, okse, svin, kylling, hest, ged og kalkun.

Nogle frosne kroketter i Holland indeholdt kun halvt så meget kød som oplyst på etiketterne, og i Belgien har man blandt andet fundet svinekød, der var tilsat vand, uden at det fremgik nogen steder.

I Portugal blev hakket oksekød fra 26 slagtere testet, og der blev fundet sulfitter, der ikke er tilladt i frisk kød, i 23 af tilfældene, og i Spanien er der fundet masser af kebabber med kylling og kalkun forklædt som kalvekød.

Forbrugerorganisationer i Storbritannien, Holland, Belgien, Tjekkiet, Spanien, Portugal og Italien står bag undersøgelsen.

Nyt alarmsystem skal stoppe fødevaresvindlere

Styrelse øger indsats mod de 300 værste fødevarefuskere

Noget værre svineri: Svin i kyllingepølser

Kinesisk kopi-vodka skader store brands

Relaterede artikler:

  • Foto: Claus Pedersen/ L&F

    Nyt alarmsystem skal stoppe fødevaresvindlere

    For abonnenter

  • Foto: POLFOTO

    Styrelse øger indsats mod de 300 værste fødevarefuskere

    For abonnenter

  • Foto: Martin Bubandt POLFOTO/ARKIV

    Noget værre svineri: Svin i kyllingepølser

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Mathilde Bech/JPA
Foodservice

Kampen om fødevareleverancer til 77 kommuner er begyndt

Der kan nu bydes ind som leverandør af fødevarer til offentlige storkøkkener i 77 kommuner, to regioner og tre andre organisationer. Udbuddet har en samlet værdi til 3,8 mia. kr. og er opdelt i to deludbud.
  • Danmarks største fødevareudbud har fået væsentlig grønnere profil
  • Danmarks største fødevareudbud er blevet for stort og splittes op

For abonnenter

Foto: Pr / Hanegal
Fødevarer

Rokade i direktionen hos Hanegal-ejer

For abonnenter

Foto: Mads Claus Rasmussen
Detail

Coop-bagland bakker op om store forandringer – men vil se resultater

For abonnenter

Martin Kilic (tv) og Rune Laursen (th) har stiftet Clutch Nutrition med støtte fra bl.a. læger og ernæringseksperter. | Foto: Clutch Cognition / Pr
Drikkevarer

Foodtech-virksomhed reviderer strategi efter fejlslået investorjagt

For abonnenter

Foto: Pr
International

Hun tager springet fra troperne til topstilling i Grønland

For abonnenter

Foto: Salling Group/pr
Detail

Salling Group-topchef ser flere årsager til detailopbrud

For abonnenter

Læs også

Foto: Torben Salomonsen
Fødevarer

Stor interesse for Skares pålægsforretning

De økonomiske kvaler i Skare-koncernen og medfølgende konkursbegæringer indbefatter ikke pålægselskabet Skare Food. Fra detailbranchen meldes der om interesse for at handle med selskabet, erfarer Fødevarewatch.

For abonnenter

Foto: Lars Skaaning
Fødevarer

Omsatte for milliarder: Skare-koncernens opbygning er ikke helt enkel

BAGGRUND: Otte selskaber i Skare-koncernen er nu konkurs. De seneste år har været økonomisk stridsomme for Vejen-koncernen.

For abonnenter

Foto: Mads Nissen
Fødevarer

Gitte Skare er fortid i Dansk Industri

Gitte Skare trækker sig som formand for Fødevareindsutriens Arbejdsgiverforening, som næstformand i DI Fødevarers branchebestyrelse og som medlem i DI’s hovedbestyrelse.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Foodtech-virksomhed reviderer strategi efter fejlslået investorjagt – 11.17
  • De globale fødevarepriser falder for tiende måned i træk – 11.02
  • Rokade i direktionen hos Hanegal-ejer – 10.20
  • Coop-bagland bakker op om store forandringer – men vil se resultater – 10.03
  • Kampen om fødevareleverancer til 77 kommuner er begyndt – 09.39
  • Salling Group-topchef ser flere årsager til detailopbrud – 09.17
  • Ny DSK-direktør ærgrer sig over Irma-farvel – 08.38
  • Hun tager springet fra troperne til topstilling i Grønland – 08.15
  • Danskere står i spidsen for at gøre EU’s fødevaresystem grønnere – 07.18
  • Starbucks voksede lidt mindre end ventet - Kina trækker ned – 06.47
  • Konkurrenter er klar til at overtage Skares slagteri-del – 2. feb.
  • Axfoods vækst overhalede markedets i 2022 – 2. feb.
  • Kurt Skare er klar med private midler for at redde livsværket – 2. feb.
  • Nordjysk storfisker sælger ud – 2. feb.
  • Norske forbrugere nærer stor mistro til dagligvarekæderne – 2. feb.
Flere nyheder

Job

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

  • Produktionsteknisk Inspektør til Tican i Brørup

Watch Job

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Erfaren IT Supporter

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

Se flere jobs

Job

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

  • Produktionsteknisk Inspektør til Tican i Brørup

Se flere jobs

Kolofon

FødevareWatch
Søg

Sektioner

  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Stine Skriver

stine.skriver@fwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8424

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Job

Abonnement

Prøv FødevareWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

fodevarewatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Læs mere om abonnement her

Adresse

FødevareWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8388

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © FødevareWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
FødevareWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge