Anvendelsesmulighederne for 3D-printet mad udvikles hele tiden, og nu har europæiske forskere og fødevareproducenter fundet ud af, at teknologien kan hjælpe mennesker med tygge- eller synkeproblemer.
Konceptet for måltiderne, der udnytter 3D-printet mad og specialkonstruerede emballager til målrettet at varme de rigtige dele af måltidet op, er netop færdigudviklet i EU-projektet performance med Teknologisk Institut som dansk deltager.
"Det er nu muligt at producere specialdesignede og ernæringsoptimerede måltider ved hjælp af 3D-printning. Løsningen er målrettet ældre og andre der er udfordret af for eksempel besvær med at tygge eller synke normal mad, og som deraf har særlige ernæringsmæssige behov," siger faglig leder Karina Kjeldgaard-Nielsen fra Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.
Teknologisk Institut har bidraget til projektet ved at udvikle en mikrobølgeegnet emballage til de 3D-printede måltider. Emballagen er specialdesignet til at opvarme de 3D-printede måltider varieret, så man undgår overophedede dele af det færdigprintede måltid.
Hjemmelavet 3D-mad har kurs mod Danmark
Svigermor inspirerede unge iværksættere
Big Data kan optimere fødevarebranchen