FødevareWatch

Fødevarepriserne på sit laveste i syv år

De globale fødevarepriser er raslet ned halvandet år i træk og havde i august det største månedlige fald i syv år. Dog vurderer markedsanalytiker, at priserne ikke bliver ved med at falde ret meget længere.

Foto: Ole Lind/ JP

Prisen på landbrugsråvarer har nu været faldende 18 måneder i træk, hvilket i august resulterede i det laveste fødevareprisindeks siden foråret 2009. Det viser data offentliggjort af FN’s landbrugsorganisation FAO, hvori det fremgår, at både priserne på mejerivarer, korn, sukker og vegetabilske olier har været styrtdykkende. 

Det skriver Finans.dk.

De faldende fødevarepriser skyldes blandt andet, at Kina i foråret 2014 bremsede sin import af mælk næsten samtidig med, at Rusland boykottede fødevarer fra adskillelige vestlige lande. Derudover er prispresset præget af en global kornhøst, som i 2014 slog alle rekorder.

”Vi er på bunden eller meget tæt på den. Priserne er nu så lave, at landmænd rundt omkring i verden simpelthen tvinges til at dreje nøglen om. Der er allerede tegn på, at det får produktionen til at falde, hvilket vil stabilisere priserne,” siger Palle Jakobsen, markedsanalytiker hos Agrocom, til Finans.dk.

Dog er han sikker på, at priserne ikke bliver ved med at falde ret meget længere og henviser til, at der stadig er økonomisk vækst i blandt andet Asien, samt at middelklassen i flere af de store vækstlande er fortsat voksende og øger deres forbrug af fødevarer.

Forsker: Op til 1.800 landmænd må knække nakken

Mælke-auktion truer hver sjette danske mælkeproducent

Fødevarepriser i historisk fald

Prisfaldet, der aldrig slog igennem

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier