FødevareWatch

Storfusion mellem hollandske og belgiske detailkæmper

Detailkoncernen Ahold fra Holland har opkøbt belgiske Delhaize Group. Med det største detailopkøb i ti år vil man forsøge at effektivisere sig til væsentlige besparelser i de omkring 6.500 butikker i Europa og USA.

Foto: PR/Ahold

I et opsigtsvækkende opkøb lægger den store hollandske detailkoncern Ahold ifølge Bloomberg 9,3 mia. euro for den belgiske detailkoncern Delhaize Group.

I et fælles selskab, der samlet vil råde over 6.500 detailbutikker i Europa og USA, er det håbet, at man kan effektivisere sig til en lang række besparelser, der samlet vil give en besparelse på 500 mio. euro over tre år.

Det skriver selskaberne i en meddelelse.

Belgiske Delhaize Group ejer og driver i dag supermarkeder i blandt andet USA, Belgien og flere lande i Sydøsteuropa, mens Ahold driver supermarkeder i Europa og USA.

Den nye koncern kommer til at hedde Ahold Delhaize, og samlet vil den have omkring 375.000 ansatte i de mange butikker, der ugentligt betjener mere end 50 millioner kunder.

"Vi mener, at den foreslåede fusion mellem Ahold og Delhaize vil skabe betydelig værdi for alle vores interessenter. Understøttet af vores dygtige og engagerede medarbejdere, vil Ahold Delhaize sigte mod at blive mere relevante i lokalsamfundene ved at forbedre værdien for kunderne gennem innovation i sortimentet og i markedsføring. Derudover bliver shoppingoplevelsen bedre både i butikker og online, og vi investerer i værdiforøgelse og vil vokse gennem nye butikker. Vi ser frem til at arbejde tæt sammen med Ahold-teamet om at gennemføre en smidig integrationsproces og realisere de målrettede synergier," hedder det i den officielle meddelelse fra Frans Müller, der er adm. direktør i Delhaize Group.

Største fusion i 10 år

Handlen vil ifølge Bloomberg News skabe den femtestørste spiller på det amerikanske marked og er samtidig det største opkøb i industrien i knap et årti.

Fusionen har været under opsejling i flere år, og senest blev der sparket liv til rygterne i starten af maj.

Aftalen er strikket sammen på den måde, at Ahold-aktionærerne kommer til at sidde på 61 pct. af det nye selskab, mens Delhaize-aktionærerne vil have en ejerandel på 39 pct. Delhaize-aktionærerne får 4,75 Ahold-aktie for hver aktie i forbindelse med fusionen.

Det bliver Aholds nuværende administrerende direktør, Dick Boer, der skal stå i spidsen for det fusionerede selskab, der ventes at være på plads i midten af 2016.

Ahold vil i forbindelse med handlen stoppe sit igangværende aktietilbagekøbsprogram, men vil på anden vis sende 1 mia. euro tilbage til aktionærerne.

Hollændere præget af tidligere opkøb

Ahold lukkede 2014 med et fald i nettoresultatet på mere end 75 pct., og i første kvartal af regnskabsåret 2015 var der igen nedgang at spore.

Godt nok hævede koncernen omsætningen med næsten 15 pct. i rede penge fra 9,82 mia. euro til 11,29 mia. euro. Det skyldes dog i høj grad valutaforskelle, og på organisk basis var fremgangen kun på 1,4 pct. Koncernens forretning i USA tegnede sig for mere end 60 pct. af den samlede omsætning i første kvartal, og her trak den stærke amerikanske dollar godt op i det samlede kvartalsregnskab.

Til gengæld dykkede driftsresultatet med 8,9 pct. fra 380 mio. euro til 346 mio. euro, mens bundlinjen landede 10,2 pct. lavere på 211 mio. euro mod 235 mio. euro i første kvartal 2014. I begge tilfælde er der tale om et organisk fald på godt 19 pct.

Ifølge Ahold skyldes den pressede indtjening store investeringer i den traditionelle detailforretning i USA og koncernens online-forretning, samt integrationen af de 49 butikker, man købte fra Spar-gruppen i Tjekkiet sidste år for 1,4 mia. kr.

Ahold oplyste i forbindelse med kvartalsregnskabet, at man har færdiggjort integrationen af de mange butikker i Tjekkiet, så de nu er blevet omdannet og indlemmet i kæden Albert. Albert-kæden er ifølge den hollandske koncern et af de mest velkendte supermarkeder i Tjekkiet og er efter opkøbet repræsenteret med 330 butikker i landet.

Detailkæder bekræfter fusionssamtaler

Detailgigants bundlinje dykker med mere end 75 pct.

Investeringer rammer bundlinjen i europæisk detailkæde

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier