Arla beslaglagde gæstearbejderes pas

Som del af en fast praksis har Arla beslaglagt op mod 600 gæstearbejderes pas i det saudi arabiske mejeriselskab. Beslaglæggelserne er brud på FN-konvention og Arlas eget etiske kodeks.
Foto: /ritzau/Jens Dresling/
Foto: /ritzau/Jens Dresling/

Det svenske tv-program Uppdrag Granskning, som tidligere i denne uge kunne fortælle, at der blandt Arlas 3.500 svenske ejere er stor utilfredshed med mejerikoncernen, afslører nu, at der også på andre fronter er noget at arbejde med for mejerigiganten.

Det skriver blandt andet Berlingske Business.

Ifølge tv-programmet, der kører på kanalen SVT1, har Arla i Saudi Arabien beslaglagt op mod 600 pas fra gæstearbejdere, der mestendels kommer fra Asien, blandt de omkring 900 medarbejdere i landet.

"Ja, vi har fulgt praksis og taget passene hos vores gæstearbejdere. Hvis de har skullet rejse eller lignende, har de selvfølgelig fået dem tilbage omgående," siger Arlas kommunikationsdirektør Astrid Gade Nielsen til tv-programmet ifølge Berlingske Business.

Den anvendte Arla-praksis, der har fundet sted i mere end 10 år, strider ifølge Uppdrag Granskning med FNs migrantarbejderkonvention, men derudover sker beslaglæggelserne også i strid med Arlas eget etiske kodeks.

Astrid Gade Nielsen uddyber over for Finans.dk, hvorfor man har valgt at inddrage medarbejdernes pas til trods for, at man har en politik om ikke at gøre det.

"Fordi det har været en national praksis, som vi sammen med andre virksomheder har fulgt. Det er i revideringen af vores menneskerettighedspolitik, at vi nu tager skridtet og bryder med den nationale praksis," siger hun.

Til tv-programmet udtaler Arlas nyligt genvalgte bestyrelsesformand, at han ikke har kendt noget til den saudiske praksis, mens Astrid Gade Nielsen siger, at hun forstår den opstillede kritik. Samtidig understreger hun dog, at det er en praksis som også en række andre virksomheder følger i området.

Arla har efter tv-programmets henvendelse meddelt, at man fra næste uge vil levere de ansatte gæstearbejderes pas tilbage.

Oste- og mælkesalg til Golfen sætter rekord

Arla har forhøjet sikkerheden i Saudi-Arabien

Cocio henter Arla-direktør i Saudi Arabien

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også