Studie: Mælkesyrebakterier kan forkorte din forkølelse

Et nyt klinisk studie fra Chr. Hansen indikerer, at bestemte mælkesyrebakterier kan forkorte varigheden af forkølelse, mindske brugen af ressourcer på sundhedsområdet samt brugen af antibiotika.
Foto: PR
Foto: PR

Er du også træt af de mange dage, der kan gå med forkølelser hver eneste vinter? Så er der måske hjælp at hente.

I 2011 sparkede den danske ingredienskoncern Chr. Hansen gang i et studie af bestemte probiotiske kulturers, bedre kendt som mælkesyrebakteriers, påvirkning af immunforsvarets reaktion på en influenzavaccination og på ”luftvejssymptomer” i ellers raske voksne. 

Studiet blev for nylig publiceret i The American Journal of Clinical Nutrition og indikerer, at en bestemt type mælkesyrebakterie kan forkorte levetiden på en forkølelse og influenza-agtig sygdom.

Resultater fra studiet indikerer, at i tilfælde med influenzalignende sygdom, hvor testgruppen har indtaget en daglig drik med en milliard levende bakterier af typen L. Casei 431, reduceres antallet af sygedage til fem, hvorimod placebogruppen havde otte sygedage. 

Derudover reduceredes andelen af forsøgspersoner som efterfølgende havde behov for støtte fra sundhedssystemet fra 28 til 22 procent.

”Ikke alene er dette en klar fordel for individer. Det indikerer også, at produkter med denne stamme af mælkesyrebakterier kan have en betydelig indflydelse på produktiviteten i samfund,” siger videnskabelig rådgiver Mikkel Jungersen fra Chr. Hansens afdeling Human Health & Nutrition.

I studiet deltog mere end 1100 forsøgspersoner i Danmark og Tyskland.

L. Casei 431 er blevet brugt som ingrediens i fødevarer siden 1995 og ifølge Chr. Hansen har tidligere studier vist, at denne bestemte bakterie både alene og kombineret med andre kan have en fordelagtig indflydelse på det immun- og mavetarmsystemet.

Chr. Hansen satser stort på medicin

Chr. Hansen-direktør udskiftet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også