Undersøgelse: Landbruget giver små pengeinstitutter bank

En gennemgang af årsregnskaberne hos 69 danske pengeinstitutter afslører, at små banker rammes hårdest af krisen i landbruget og kæmper med blodrøde tal på bundlinjen.
AF RITZAU FINANS

Selvom sundhedstilstanden i banksektoren er forbedret siden finanskrisen, er der fortsat pengeinstitutter, som balancerer på kanten af overlevelse.

En gennemgang af årsregnskaberne hos 69 danske pengeinstitutter afslører, at små banker rammes hårdest af krisen i landbruget og kæmper med blodrøde tal på bundlinjen.

Det skriver Berlingske Business.

Særligt 13 banker med stor landbrugseksponering skiller sig ud. Det gælder eksempelvis landbrugsbankerne Skjern Bank og Lollands Bank, der begge bogfører et stort minus for 2014.

"Ser vi på det med kritiske briller, har en række pengeinstitutter foretaget store nedskrivninger på landbrug. Det skyldes krisen i Rusland, der har lagt et nedadgående pres på afregningspriserne og forringet afsætningsvilkårene. Hertil kommer, at Finanstilsynet har bedt pengeinstitutterne om at rette et særligt kritisk blik på landbrug," siger Jan Kondrup, direktør i Lokale Pengeinstitutter, der står bag undersøgelsen, til Børsen.

Finanskrisen og de i kølvandet skærpede krav fra Finanstilsynet har endvidere tyndet ud i det samlede antal banker i Danmark. Siden 2007 er antallet af pengeinstitutter næsten halveret fra 151 til 82 fordi banker er blevet afviklet, solgt eller fusioneret.

En af undersøgelsens helt store tabere er Østjydsk Bank, som kom ud af 2014 med et resultat på minus 223 mio. kr. og en samlet nedskrivningsprocent på hele 7,2 pct. mod 4,7 pct. i 2013, mens kapitaloverdækningen svandt fra 4,3 til minus 1,4 pct.

Danske banker har 38 mia. i klemme i landbruget

"Vi er i gang med at afvikle Danmark som landbrugsland"

Jyske Bank: Landbruget er det store issue i 2015

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også