Forbrugerrådet jubler over enegang fra Dan J.

Selvom Forbrugerrådet helst havde set et totalt forbud mod brugen af et hormonforstyrrende stof i emballage er man glade for oplægget til en ny lav dansk grænseværdi. Anderledes skeptisk er man i Landbrug & Fødevarer.
Bishpenol A findes bl.a. i sodavandsdåser. | Foto: Charlotte De La Fuente/Polfoto/Arkiv
Bishpenol A findes bl.a. i sodavandsdåser. | Foto: Charlotte De La Fuente/Polfoto/Arkiv
AF NIKLAS KRIGSLUND & JØRGEN RUDBECK

Forbrugerrådet Tænk er tilfreds med, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil gå dansk enegang i spørgsmålet om det hormonforstyrrende stof bisphenol A.

Det skriver Altinget.dk.

EU sænkede i januar sin anbefaling for indtag af stoffet til fire mikrogram pr. kg. pr. døgn, men fødevareministeren mener, at den danske grænseværdi bør lægge på 0,7 mikrogram pr. kg., hvilket samtidig er anbefalingen fra DTU.

Forbrugerrådet så helst, at bisphenol A, der mistænkes for at føre til brystkræft, barnløshed og dårlig sædkvalitet, helt blev forbudt.

”Når det ikke sker, er det rigtig godt, at regeringen vil trodse EU og fastsætte en lavere grænseværdi,” siger Claus Jørgensen, projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, til Altinget.dk.

I en rapport udarbejdet af seniorforsker Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet for Fødevareministeriet konkluderes det, at et komplet forbud mod brugen af bisphenoil A vil kunne komme til at koste fødevareindustrien i omegnen af 1,2-14 mia. kr. Sænker man grænseværdien til DTU-anbefalingen 0,7 mikrogram løber omkostningerne for industrien ifølge rapporten op i 350-700 mio. kr.

Kæmperegning på vej til fødevareindustrien

Nervøsitet for dansk enegang

Mens forbruget jubler over udsigterne til nye emballagekrav, er der anderledes skeptiske miner at finde hos blandt andet Landbrug & Fødevarer. Her hæfter man sig ved, at Dan Jørgensen har inviteret industriens parter til at indgå i en frivillig aftale om at følge anbefalingerne fra DTU i stedet for de anbefalinger som EUs fødevaresikkerhedsagentur, EFSA, i januar afleverede

”Det lader til at Dan Jørgensen vil lave en frivillig aftale med erhvervet, som angiveligt skal afspejle DTUs anbefaling om bisphenol A og få indholdet af bisphenol A i danske produkter ned. Vi kan således konstatere, at DTU er uenig med EFSA, og at EFSA i øvrigt er uenig med DTU og stiller spørgsmål omkring metoden/værdien af DTUs undersøgelse. Det er svært for mig at gennemskue, hvem der har ret, og vanskeligt for virksomhederne at håndtere to så forskellige udmeldinger på et foreslået sikkerhedsniveau," siger Susanne Kofoed, chefkonsulent i Fødevarer og Veterinærpolitik i L&F til FødevareWatch.

"Vi vil naturligvis gerne tale med Dan Jørgensen om den fremadrettede håndtering af bisphenol A, og vores umiddelbare holdning er klar: En dansk håndtering af en fælles europæisk udfordring  er ikke en god håndtering. Argumentet er således at fødevarerne vandrer hen over grænserne og en frivillig aftale med danske producenter om danske produkter giver i den forbindelse ikke meget mening,” tilføjer hun med henvisning til problemstillingen omkring dansk enegang på området.

Kæmperegning på vej til fødevareindustrien

Regeringen afviser EUs emballage-anbefalinger

Auken kalder EU's hormonkonklusion for skandaløs

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter