FødevareWatch

Raske køkkenfolk kan sprede roskildesyge

Der skal blot en håndfuld mikroskopiske viruspartikler til for at gøre én syg af den såkaldte roskildesyge, og selv om man ikke selv er syg, kan man alligevel overføre smitte til andre.

Foto: Joachim Adrian

Det viser et nyt forskningsprojekt fra Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen, hvor forskerne har analyseret samtlige 191 registrerede store fødevarebårne udbrud siden 2005 af virusinfektionen, der ofte smitter gennem virusforurenet mad i f. eks. kantiner og på restauranter, og som hvert år sender tusinder af danskere til tælling med diarré, kvalme og opkast på grund af det såkaldte norovirus.

Konklusionen er, at 21 pct. af de 191 undersøgte roskildesyge-udbrud skyldtes smitte fra en køkkenmedarbejder, som ikke selv havde sygdomssymptomer, men som alligevel gav smitten videre.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier