FødevareWatch

"Det er et hårdt slag for hele kommunen"

Efter knap at være kommet sig efter forrige slagterilukning, står Jammerbugt Kommune med en ny stor udfordring.

Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO/ARKIV

Det er et hårdt slag for både Jammerbugt Kommune og byen Skovsgaard, at fjerkræslagteriet lukker.

Det siger formanden for byrådets beskæftigelses-udvalg, socialdemokraten Morten Klessen til DR Nordjylland.

Ifølge ham er man knapt nok kommet sig over fyringen af flere end hundrede ansatte på slagteriet i Fjerritslev i efteråret, før man nu også skal hjælpe andre hundrede ansatte på fjerkræslagteriet til et nyt job.

"Det er begrænset, hvor meget, vi kan omstille til andre områder, så det er et hårdt slag for hele kommunen," siger udvalgsformanden.

Op mod 125 medarbejdere står til at miste jobbet, når HKScan Danmark A/S med udgangen af marts lukker for slagtningen af kyllinger i Skovsgaard.

Det nytter ikke noget at efter- uddanne til noget, der ikke er varig beskæftigelse i enden af"

Morten Klessen (S), formand, beskæftigelsesudvalg
Morten Klessen siger, at kommunen får brug for støtte fra både staten og regionen. Især til at vurdere, hvad man med held kan omskole eller efteruddanne de ansatte til.

For de fleste ansatte er ufaglærte,

"Det nytter ikke noget at efteruddanne til noget, der ikke er varig beskæftigelse i enden af. Så det gælder om at få undersøgt ordentligt, hvad der er brug for," siger Morten Klessen (S).

Udvalgsformanden vurderer, at de ansattes muligheder for at få arbejde et andet sted i kommunen eller hos selve kommunen er ringe.

"Der er ingen grund til at stikke nogen blår i øjnene. Det bliver en hård opgave at finde arbejdspladser," siger han.

Fjerkræslagteriet i Skovsgaard var for få år siden kommunens største arbejdsplads.

Borgmester er "trist"

"Det er utroligt trist hver gang, der lukker en virksomhed og så bliver det selvfølgelig endnu mere markant, når det er så mange, som der er tale om her. Så det betyder rigtig meget for de mennesker, det drejer sig og det er selvfølgelig dem, vi i høj grad tænker på," siger borgmester Mogens Gade fra Venstre.

Jammerbugt Kommune vil sammen med HKScan Danmark A/S og det lokale jobcenter forsøge at hjælpe hver enkelt af de fyrede medarbejdere med at komme videre.

I forbindelse med Tican-slagteriets lukning i Fjerritslev sendte Erhvervs- og Vækstministeriet et fælles udrykningshold til byen med omkring tre millioner kroner, der blandt andet blev brugt til efteruddannelse og jobsøgningskurser.

Det må have været så barsk en nyhed at gå hjem på"

Ane Halsboe-Jørgensen (S), folketingsmedlem
Flere medarbejdere fra kyllingeslagteriet i Skovsgaard har kimet folketingsmedlem Ane Halsboe-Jørgensen (S) ned for at få hende til at skaffe samme hjælp til dem.

"Det er jo så hård en situation for dem at stå i, og det må have været så barsk en nyhed at gå hjem på," siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Hun hæfter sig specielt ved, at mange af de ufaglærte medarbejdere trods mange års arbejde på virksomheden ikke har nogle papirer på, hvad de kan.

"Det vil sige, du har ingen uddannelse til at bakke det op, når du skal ud at søge et nyt arbejde. Og når du så samtidig skal søge de samme job, som over 100 medarbejdere fra slagteriet i Fjerritslev allerede også søger, så bliver det selvfølgelig endnu sværere," siger hun til DR Nordjylland.

Hun afventer i første omgang et møde tirsdag formiddag mellem virksomheden og medarbejderne.

"Og hvis det viser sig, at der er behov for en hjælpepakke, så vil jeg i hvert fald gøre alt det, jeg kan," siger Ane Halsboe-Jørgensen, der er medlem af folketingets beskæftigelsesudvalg og iøvrigt selv kommer fra Brovst-området.

3F: Fyrede slagtere må skifte branche

HKScan varsler danske massefyringer

Fortsat to investorer i spil i Tican

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier