FødevareWatch

Landbrugseksporten hårdt ramt af Kina og Rusland

Rusland og Kina har straffet markederne for mejerivarer og svinekød hårdt. I år forventes et fald i landbrugseksporten i milliardklassen.

Foto: Martin Lehmann

Danmarks eksport af fødevarer og landbrugsprodukter falder i år med 8 mia. kr. og reduceres dermed værdien af sektorens eksport til ca. 148 mia. kr., skriver Finans.

Det viser en prognose, som brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, L&F, har lavet for mediet.

Mens det i høj grad er værdien af den danske eksport af minkskind, der er faldet voldsomt, så rammes også mejerivarer og svinekød af store prisfald på grund af en mildest talt uheldig udvikling på eksportmarkeder som Rusland og Kina.

"Ruslands boykot rammer direkte en dansk landbrugseksport på 3,3 mia. kr., men de indirekte virkninger er væsentligt større. Ruslands boykot medfører, at stort set alle alternative markeder oversvømmes af fødevarer, hvilket resulterer i store prisfald. I mejerisektoren forstærkes disse prisfald af, at Ruslands boykot falder sammen med opbremsningen i Kinas import," siger cheføkonom Thomas Søby fra L&F til Finans.

"Vi begynder 2015 på meget lave prisniveauer, og der er ingen tegn på faldende produktion af hverken svinekød eller mælk. Vi skal i hvert fald ind i andet halvår 2015, før det måske begynder at lysne," tilføjer han.

Dansk landbrug er sendt til tælling af Kina og Rusland

Rusland vil alligevel tillade visse fødevarer fra Vesten

Mere fra FødevareWatch

Diningsix-direktør takker af

Restaurantkoncernens adm. direktør giver i stedet stafetten videre til medstifter, mens han selv fortsætter som kommerciel direktør udstationeret i London.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier