Ny lov baner vej for at investere i dit firma

NNF afviser HK/Privat, der kalder medarbejderinvesteringsselskaber for "en omvendt Robin Hood". Lov, der er affødt af slagterikrisen på Bornholm, er netop vedtaget i Folketinget.
Foto: Lars Krabbe / Jyllands-Posten
Foto: Lars Krabbe / Jyllands-Posten

Vejen banes nu for medarbejderinvesteringsselskaber - og dermed sikres 200 arbejdspladser på Danish Crown-slagteriet på Bornholm.

Folketinget har således torsdag vedtaget regeringens forslag til lov om medarbejderinvesteringsselskaber, hvorved der åbnes op for, at medarbejderne kan indskyde en del af deres løn i den virksomhed, som de er ansat i, til gavn for virksomhedens udvikling.

Fødevareforbundet NNF har kaldt loven ”et fornuftigt værktøj.”

Forbundsformand Ole Wehlast peger dog i et nyhedsbrev på, at det er uvist, hvor mange virksomheder, der vil gøre brug af den nye lov. Men det var afgørende for Danish Crown på Bornholm, at loven blev vedtaget - og dermed for 200 slagteriarbejderes jobs.

Formanden kender ”på nuværende tidspunkt ikke til andre virksomheder, der har planer om at oprette medarbejderinvesteringsselskaber.”

Slagterijobs reddet

I juni 2014 indgik Fødevareforbundet NNF og DI en aftale om oprettelsen af et medarbejderinvesteringsselskab på Danish Crowns slagteri i Rønne på Bornholm.

Et medarbejderinvesteringsselskab har ifølge lovforslaget til formål at skaffe den nødvendige kapital  til bl.a. at investere i  den virksomhed, som medarbejderdeltagerne, er ansat i. Et medarbejderinvesteringsselskab består af to slags deltagere: En virksomhedsdeltager og en eller flere medarbejderdeltagere. Virksomhedsdeltageren hæfter personligt og ubegrænset, og medarbejderdeltagere hæfter begrænset med de indskudte lønmidler.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen siger i en pressemeddelese:

"Nu giver vi medarbejderne mulighed for at støtte op om deres arbejdsplads ved at investere en del af deres løn til gavn for virksomheden. Lønkronerne vil være øremærket til at modernisere og udvikle virksomheden, og på denne måde er medarbejdernes investering med til at sikre vækst og arbejdspladser både i den konkrete virksomhed og i Danmark.  Med den nye lov kan aftalen fra i sommer om at bevare 200 arbejdspladser på Danish Crown slagteriet i Rønne de næste 5 år blive en realitet, og det er jeg meget tilfreds med. "

Loven er en 3-årig forsøgsordning, som følger op på Vækstplan for Fødevarer, som regeringen i april indgik med Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

"Et overdådigt tag-selv-bord"

Især SF og Enhedslisten har været kritiske under 1. behandlingen; Enhedslisten har således kaldt forslaget ”et overdådigt tag-selv-bord for alle arbejdsgivere, der med fyringstrusler kan presse deres ansatte til at acceptere en reel lønnedgang”. Af samme grund mener Enhedslisten, at ordningen som prøveordning kun skal gælde reelt kriseramte virksomheder med mindst 35 ansatte.

NNF fremhæver selv i dets nyhedsbrev, at HK/Privat i et indlæg i Politiken onsdag den 3. december kaldte loven, for "En omvendt Robin Hood", der giver virksomhederne mulighed for at tvinge medarbejderne til at acceptere en lønnedgang.

Det afviser Ole Wehlast:

”Nu fremgår det jo af loven, at et medarbejderinvesteringsselskab kun kan oprettes, såfremt de overenskomstbærende organisationer, både lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer, accepterer oprettelsen. Herefter skal forslaget til hemmelig afstemning blandt de berørte medarbejdere,” siger Ole Wehlast og fortsætter.

”Jeg tvivler på, at et medarbejderinvesteringsselskab, der blot har til hensigt at flå lønkronerne op af medarbejdernes kommer, vil gå glat igennem hos først lønmodtagerorganisationen og derefter hos medarbejderne. For mit eget vedkommende agter vi ikke at godkende medarbejderinvesteringsselskaber, hvis ikke vi tror på, at selskabet vil styrke medarbejderne.”

Eksperter advarer mod dobbelt risiko ved ny selskabsform

Bornholmsk slagteriaftale til behandling i Folketinget 

Kritik truer plan for slagteri-redning

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter