FødevareWatch

Peberpriserne gror som aldrig før

Prisen på hvidt peber er tredoblet, mens prisen på sort peber er mere end firdoblet i det seneste årti – og det er der især ét asiatisk land, der nyder godt af.

Foto: Colourbox

På et tidspunkt hvor priserne på en lang række råvarer, såsom olie jernmalm og sojabønner er støt faldende, har de vietnamesiske bønder, der dyrker peber, kronede dage.

Det skriver Bloomberg.

Hel sort peber handles nu til en pris på 9 dollars kiloet, hvor prisen for ti år siden lå på blot 2 dollars, mens hvide peberkorn koster helt op til 13 dollars, hvilket er en tredobling, skriver nyhedsbureauet med henvisning til tal fra International Pepper Community, en international organisation for lande, hvor der dyrkes peber.

Det skyldes, at forbruget har oversteget produktionen i de seneste otte år pga. en øget efterspørgsel drevet af, at man er begyndt at spise langt mere kød i Asien, siger Greg Estep fra selskabet Olam International til nyhedsbureauet.

Når det er muligt skyldes det, at råvarer som peber, kaffe og lignende sælges gennem såkaldte future-kontrakter, hvor man aftaler at sælge råvarerne til en bestemt pris frem til en bestemt dato. Dermed opbygges der også varelagre af råvarerne.

Men det opskruede forbrug betyder, at det globale varelager af peber beregnet til direkte forbrug nu er på mindre end 10 pct. af den samlede produktion mod helt op til 75 pct. i 2004.

Vietnam i spidsen

Peber gror på ranker, som bedst kan kultiveres i et tropisk klima, hvorfor det især er områder i Sydamerika og Asien, hvor man dyrker det. Og her er der især et land som nyder godt af de favorable priser og de gode muligheder på området.

I Vietnam har man således fordoblet sin samlede høst hele 15 gange i løbet af de seneste tyve år, skriver Bloomberg.

Den globale produktion af peber lå sidste år på 375.800 tons, og her tegnede Vietnam sig for hele 122.000 tons, mens Indonesien producerede 63.000 tons og Indien producerede 58.000 tons. Vietnams samlede høst ventes i år at lande på mellem 130.000 og 135.000 tons.

Organisation forventer laveste kaffeproduktion i tre år

Borebiller kan gøre kaffen endnu dyrere

Krydderifirma tilbage på sporet

SFK Food har appetit på opkøb

Krydderi-direktør er optimist trods uro

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier