FødevareWatch

Verden kan løbe tør for chokolade

Forbrugerne spiser mere chokolade, end kakaobønderne kan producerer, og derfor vil prisen på chokolade formentlig stige de kommende år.

Foto: Ditte Valente/ritzau

Verdens forbrugere spiser mere chokolade, end kakaobønderne kan nå at producere, og derfor advarer de to chokoladegiganter, Mars og Barry Callebaut, nu mod, at der kan blive mangel på de søde sager.

Det skriver Washington Post.

Ifølge avisen oversteg forbruget af chokolade produktionen af kakaobønner med 70.000 ton sidste år, og tallet forventes at stige til en million ton i 2020 og to millioner ton i 2030. Når forbruget kan overstige produktionen, skyldes det, at kakaobønner kan opbevares i flere år, uden at de bliver fordærvede.

Det er især mangel på regn i Elfenbenskysten og Ghana, der står for 70 pct. af verdens samlede kakaoproduktion, der er skyld i, at udbuddet af chokolade ikke matcher købelysten.

Samtidig er efterspørgslen steget markant de senere år, blandt andet fordi den voksende kinesiske middelklasse har fået smag for chokolade.

Det begrænsede udbud og den stigende efterspørgsel har sendt kakaoprisen på himmelflugt, hvilket betyder, at den færdige chokolade er blevet markant dyrere i butikkerne.

Både Mars og Hershey har hævet priserne på deres produkter med op til otte pct. inden for det seneste år, mens danske Peter Beier også har set sig nødsaget til at følge efter i september.

"Vi kan ikke blive ved med at skrue ned på vores indtjening,” sagde adm. direktør Peter Beier dengang til Business.dk.

Ebolafrygt får kakaopriserne til at skyde i vejret

Derfor hamrer prisen på kakao i vejret

Peter Beier Chokolade hæver priserne

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier