FødevareWatch

Russisk boykot giver billigere svinekød i Danmark

De danske forbrugere kan i modsætning til svineproducenterne glæde sig over et prisfald på svinekød.

Foto: Mads Winther

Mens den danske svinebranche begræder den russiske boykot af fødevarer fra EU, kan de danske forbrugere glæde sig over, at prisen på svinekød i øjeblikket falder.

De danske svineproducenter får i dag 9,40 kroner for et kilo svinekød på slagteriet mod 11,90 for et år siden. Og ude i butikkerne følger den endelige pris tilsyneladende samme tendens. Dog i lidt mindre grad.

Ifølge Danmarks Statistik var priserne på svinekød faldet med lidt over seks procent i september sammenlignet med samme måned sidste år.

Priserne er i forvejen lave

Coop, der blandt andet har kæderne Kvickly, Fakta og Superbrugsen, bekræfter, at det får lavere priser, når der bliver indkøbt kød fra slagterierne. Det gælder dog primært svinekam og hakkekød.

"Prisfaldet får en indflydelse på den pris, som forbrugerne får ude i butikkerne. Den vil være lavere," siger Remi Wideking, der er junior kategorichef i Coop.

Han kan ikke nævne præcist, hvor hårdt prisfaldet slår igennem, men siger, at den endelige pris skal ses i lyset af, at der i forvejen er en hård priskrig blandt supermarkederne.

"Der er stor konkurrence på markedet, og forbrugerne får i forvejen en rigtig god pris på blandt andet svinekamme. Prisfaldet på råvarerne vil sandsynligvis intensivere priskrigen yderligere og give forbrugerne endnu billigere priser," siger Remi Wideking.

MRSA spiller også ind

Forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen siger, at der også er andre faktorer end den russiske boykot, som påvirker, hvor meget forbrugerne må hive op ad lommen.

"Det russiske boykot har indflydelse på prisen, men derudover spiller blandt andet historierne omkring MRSA og brugen af antibiotika i landbruget også ind. De historier kan afholde nogle fra at vælge svinekød og i stedet købe noget andet kød," siger hun.

Slagterikoncernen Danish Crown mener derimod ikke, at de danske forbrugere for alvor kan mærke, at slagterierne i øjeblikket betaler svinebønderne en lavere kilopris.

"Det ender vel med, at prisen bliver 50 øre billigere pr. halve kilo kød ude i køledisken. Og da folk nok ikke kan huske, hvad de gav for en kamsteg sidste år, så tror jeg ikke, det vil betyde det store for forbrugerne," siger Jens Hansen, pressechef i Danish Crown.

Russisk boykot knuser landmændenes gyldne drømme

Rusland udvider importforbud

Svineformand: Det tager tid at komme ind på nye markeder

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier