FødevareWatch

Stort fald i bakterier i dansk kylling

Antallet af resistente bakterier fundet i dansk kylling er gået betydeligt tilbage, mens importeret kyllingekød stadig indeholder et højt niveau af bakterier, viser ny rapport.

Nye tal i en årsrapport fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet afslører, at der i 2013 var betydeligt færre fund af resistente såkaldte ESBL-bakterier i dansk kyllingekød end året før.

Bakterierne, der er resistente overfor antibiotika af typen cefalosporiner, der ofte bruges til at behandle livstruende infektioner hos mennesker, blev i 2013 kun fundet i hver fjerde prøve af danskproduceret kyllingekød. Det er et signifikant fald i forhold til 2012, hvor forekomsten i dansk kyllingekød var 36 pct., skriver DTU Fødevareinstituttet.

Danske fjerkræproducenter har ifølge instituttet ikke brugt cefalosporiner i mere end 10 år, men ifølge seniorforsker Yvonne Agersø, er der en naturlig årsag til, at antallet af positive prøver stadig er højt.

”Når resistente ESBL-bakterier alligevel findes i danske kyllinger, er det fordi, de er kommet ind i produktionen med importerede forældredyr til de kyllinger, vi spiser i dag. ESBL-bakterier nedarves fra generation til generation, og indtil 2012 blev cefalosporiner brugt i dyrene i toppen af avlspyramiden i udlandet,” siger hun.

Importeret kylling har flere bakterier

DANMAP-rapporten, som er en publikation, der er blevet lavet årligt siden 1995, viser desuden, at der er fundet ESBL-bakterier i godt hver anden prøve af importeret kyllingekød i 2013, hvilket er på samme niveau som i 2012.

”Situationen viser, hvorfor det er nødvendigt med internationale standarder for brugen af antibiotika i fødevareproduktion, så vi undgår, at problemer med resistens i et land skaber problemer ud over dets landegrænser,” siger Yvonne Agersø.

Danske svin går næsten fri

I DANMAP-rapporten har man også tal for forekomsten af ESBL-bakterier i slagtesvin og i 2013 blev der fundet bakterier i 5,8 pct. af prøverne. Det tal afviger ikke fra de seneste to år. I 2010 indførte de danske svineproducenter et frivilligt stop for brugen af cefalosporiner.

Læs hele rapporten fra DANMAP HER.

Økonomisk fremgang for økologisk fjerkræproducent

Danskerne er blevet mere skeptiske over for fødevarer

Danske kyllinger får nyt mærke

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier