Tican melder om stor investor-interesse

Kødkoncernen Tican mærker stor interesse fra danske og udenlandske investorer, siger bestyrelsesformand.
Foto: /Ritzau/Rasmus Baaner,
Foto: /Ritzau/Rasmus Baaner,

Både blandt danske og udenlandske investorer er der stor interesse for at blive medejere af Danmarks næststørste slagterikoncern, Tican A/S.

Det siger Ticans bestyrelsesformand Jens Jørgen Henriksen til FødevareWatch. Kommentaren falder i kølvandet på, at Jyllands-Posten i dag skrev, at Tican, der omsætter for omkring 5 mia. kr., netop nu arbejder på at inddrage en ekstern investor i selskabet.

”Det er en proces, vi startede før sommerferien, og vi har sagt, at vi kommer med en melding omkring det på generalforsamlingen i december,” siger bestyrelsesformanden.

Der er dog, påpeger han, endnu ikke konkrete forhandlinger med en investor, der i givet fald ville skulle købe en aktiepost i Tican A/S, der er ejet af knap 300 leverandører samlet i andelsselskabet. Både Tican og giganten Danish Crown har de seneste år ændret deres strukturer med henblik på at kunne tiltrække eksterne investorer. Kort fortalt handler det om at styrke egenkapitalen i den globalisering, der finder sted med opkøb og satsninger ude i verden.

”Vi vil gerne have en partner ind, men har ikke sat navn på, om det er en kapitalfond eller en industriel partner eller private. Vi ønsker at styrke vores udvikling med et partnerskab og forsøger at afklare nogle ting omkring den proces,” fremhæver Jens Jørgen Henriksen.

Nyt forsøg på samarbejde

Det er ikke første gang, at svinesektoren flirter med finanssektoren.

Tilbage i 1990 etablerede sektoren eksempelvis, anført af det nuværende Danish Crown, sammen med bl.a. LD og det daværende Hafnia forædlingskoncernen Tulip International A/S. Enkelte investorer fik nogle økonomiske klaps i den sammenhæng, andre beholdt skindet på næsen – men det var et forhold, der overordnet set gav skrammer, da de finansielle investorer blev købt ud nogle år senere. En af de større udfordringer var, at bønderne sad på magten, altså aktiemajoriteten i selskabet.

På spørgsmålet om, hvorvidt andelsselskabet skal bevare aktiemajoriteten i Tican, hvis en ny investor gør sin entré, svarer formanden:

”Det har vi ikke taget endelig stilling til, vi har egentlig holdt alle bolde i luften, det tager vi stilling til, når der kommer noget konkret på banen, der er vi slet ikke nået til. ”

Tror du ikke, at pensionskasser og finansielle investorer herhjemme er lidt skeptiske på grund af tiden med Tulip International?

”Nej, vi er positivt overraskede over den store interesse, der er - fødevarebranchen er jo stabil, og hvor kan man få et afkast som investor i dag?”

Gælder den interesse også danske investorer?

”Det er både danske og udenlandske investorer, ja.”

Tican har ikke besluttet, hvorvidt selskabet ønsker en finansiel-, industriel- eller privat partner.

Fra andelshaver til aktionær

Aktuelt er også debatten om, hvorvidt leverandører til slagterierne over en årrække skal tildeles aktier i forhold til deres leverancer. Forslaget, der er fremsat af de store svineproducenter samlet i Landsforeningen af Danske Svineproducenter, er et opgør med den 125 år gamle andelstanke. Jens Jørgen Henriksen sagde fredag til Jyllands-Posten:

"Vi er enige i, at der er behov for at få synliggjort landmændenes ejerskab af slagteriet. En model, hvor ejerskabet helt eller delvist blev fordelt til de landmænd, som leverer slagtesvin i en given fremadrettet periode, er ikke fremmed for os. Hvis de landmænd, der leverer flest grise, får flest aktier, vil det skabe en stor motivation til at øge produktionen.”

Udenlandsk ejerskab?

På FødevareWatchs spørgsmål om, hvorvidt Tican-ledelsen ikke er bange for, at udenlandske selskaber skal sætte sig både på produktion og slagteri, hvis det bliver omsættelige aktier, svarer han:

”Nej, men det er ikke en model, der er lige til at gå til; der er mange forhindringer undervejs, hvis vi skal gøre det. Både teknisk og det spørgsmål, som du er inde på. Vi har jo råvaren og skal sikre, at råvaren kommer til slagteriet, der er mange elementer i det.”

Formanden tilføjer, at der ikke er truffet nogen beslutninger eller draget nogen konklusioner endnu – det vil blive en stille og rolig proces, der skal tales godt igennem.

”Vi ser stadig væk positivt på det, for vi tror, at landmanden vil føle endnu større ejerskab til sit eget slagteri. Men jeg tror også, at der vil være nogle politiske forhindringer, og selvfølgelig skal der være nogle rammer omkring omsætningen af aktier. Men det kan man gøre i aktionæroverenskomster, hvor en ramme måske er, at aktierne kun kan omsættes til landmænd, og nogle aktier måske kun mellem landmænd der producerer grise. Der er mange muligheder, når man begynder at kigge på det."

Danish Crown åbnede med etableringen af Danish Crown A/S i 2010 også for en ny ejerskabsmodel, hvor en mindre andel af kapitalen kan ejes af andre end andelsselskabet, der er moderselskab. En børsnotering blev også nævnt som en mulighed i den forbindelse, men det har topchef Kjeld Johannesen dog skudt et godt stykke ud i fremtiden. Målet er at have den fornødne kapital til at vokse internationalt. Danish Crown vil ikke vokse mere end, at landmanden bevarer kontrol.

Svineproducenter er begejstrede for aktie-idé

Slagteri-boss: Ny global dagsorden

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter