Nordic Sugar i Finland vinder voldgiftsag

Sukkerkoncernen Nordic Sugars finske afdeling Nordic Sugar Oy er netop kommet sejrrigt ud af en tre-årig tvist om ejerskabet af det finske selskab Sucros Oysom.

Igennem tre år har Nordic Sugar Oy og Apetit Oyj bekriget hinanden i en voldgiftsag om ejerskabet af det fællesejede datterselskab Sucros Oye.

Nordic Sugar Oy ejer 80 pct. af datterselskabet, mens Apetit Oyj ejer 20 pct.

Nu er der blevet afsagt dom i sagen, og Nordic Sugar Oy har fået medhold.

Sagens kerne, Sucros Oy, som er Finlands største sukkerproducent, blev etableret i 1990. I forbindelse med selskabets etablering indgik parterne en ejeraftale om vilkårene for ledelsen af selskabet, hvor Apetit Oyj fik særskilte minoritetsrettigheder.

Og det er netop fortolkningen af de vilkår, som gav anledning til tvisten, der senere førte til, at Apetit Oyj indledte voldgiftssagen, skriver Nordic Sugar på sin hjemmeside.

Millionkrav i spil

Kravet om voldgift omfattede tre krav svarende til en samlet bod på ca. 27 mio. euro eller 201 mio. kr.

I sine krav hævdede Apetit Oyj, at Nordic Sugar Oys dispositioner som majoritetsejer havde været i strid med de vilkår, som var fastsat for det fælles selskab. Nordic Sugar Oy afviste kravene og rejste i stedet et modkrav på 4,5 mio. euro med argumentet om, at Apetit Oyj havde handlet i strid med parternes ejeraftale.

Afgørelsen slår fast, at Nordic Sugar Oys dispositioner er i overensstemmelse med ejeraftalen, og derfor bliver Apetit Oyjs tre krav mod Nordic Sugar Oy afvist. Omvendt fik Nordic Sugar Oy heller ikke medhold i sit modkrav.

"Det vigtigste for os er, at afgørelsen slår fast, at vores måde at arbejde på og drive Sucros Oy på har været den rigtige. Vores fokus har altid været at lade det finske selskab nyde godt af de synergier, der opstår ved at være en del af en stor international sukkerkoncern. Vi er naturligvis skuffede over, at vi ikke fik medhold i vores modkrav på 4,5 mio. euro, eftersom vi fortsat er af den holdning, at Apetit Oyj ikke har overholdt de procedurer, som er fastlagt i ejeraftalen," skriver bestyrelsesformanden for Nordic Sugar Oy, Mats Liljestam på hjemmesiden.

Topchef i Nordic Sugar siger op

Nordic Sugar tager energiforsyning i egen hånd

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også