FødevareWatch

Tysk terrier tager markedsandele fra Danish Crown

Slagteriet SB Pork, der er ejet af tysk slagteri-gigant, vinder markedsandele herhjemme fra Danish Crown, der bl.a. fyrer på grund af faldende slagtninger. Danish Crown kalder konkurrent aggressiv.

Kødkoncernen Danish Crown, der netop har bebudet nye fyringer, er på det danske marked under pres fra en aggressiv konkurrent – og det koster markedsandele.

Det er således  ikke længere kun den stigende eksport af smågrise, som medfører et faldende antal slagtesvin på Danish Crowns slagteanlæg. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

"En nærmere af analyse for dette års udvikling i slagtningerne viser således, at Danish Crown i år har haft en tilbagegang i antal slagtninger, som er langt større end det totale fald i antallet af slagtninger i Danmark," skriver avisen og henviser til, at Danish Crown i årets første syv måneder har slagtet 2,5 pct. færre grise, mens konkurrenten i Brørup, SB Pork, har øget slagtningerne med 9,2 pct. i årets første seks måneder.

I 2013 voksede slagteriet i Brørup med 25 pct. til næsten 1,5 mio. slagtninger.

"En agressiv konkurrent"

Pressechef Jens Hansen, Danish Crown, pointerer over for Jyllands-Posten, at koncernen er et andelsselskab med åbne prislister, hvor alle leverandører af grise kan slå op, hvilken pris de kan få.

”Vi betaler den pris for grisene, som markedet kan bære. Det er korrekt, at vi lige nu taber markedsandele til en aggressiv konkurrent, men markedsandele er ikke alt. Vores mål er at drive en langsigtet, sund forretning," siger han.

SB Pork er ejet af den tyske Tönnies-koncern og fik i 2013 et underskud på 23,7 mio. kr. Det er selskabets fjerde underskud på lige så mange år, og siden 2010 har slagteriet samlet tabt 170 mio. kr.

Slagteriet, som er Danmarks tredjestørste, har i løbet af 2013 formået at hæve sin omsætning betragteligt. I 2012 solgte man for 1,55 mia. kr., men det tal er steget til 1,94 mia. kr.

SB Pork blev grundlagt i 1980 af lokale slagtermestre under navnet Slagteriet Brørup A/S.

En hård nyser

I 2005 blev selskabet købt af den tyske slagterikoncern Tönnies Fleisch, der er en af de største slagterikoncerner i Europa.

Tönnies Fleisch er ejet og ledet af Clemens Tönnies, der betegnes som den dygtigste til at tjene penge på slagteridrift i Tyskland.

Det er med andre ord en hård nyser, som Danish Crown er oppe imod - og han synes fast besluttet på at sikre sig en position på det danske marked.

Comeback til de private slagterier

I et historisk perspektiv er Tönnies fremmarch, om end fortsat i en mindre målestok, lidt et comeback for privatslagteri-sektoren i Danmark.

I 1960'erne var der fortsat mere end en halv snes private slagterier i Danmark, ikke mindst Plumrose, som den daværende storkoncern ØK ejede. Koncernen blev i sin tid overtaget af det daværende Vestjyske Slagterier.

Andre store spillere var de udenlandsk-ejede private slagterier Koopmann, Facory Holding og CWS, der var ejet af de engelske brugsforeninger. Men med årene forsvandt de én for én i den opslidende kamp med andelsslagterier, hvor fusionsbølgerne de seneste år har rullet i flere omgange.

Danish Crown fyrer 150 ansatte

Fagforening om fyringsgrund: Færre svin er halv sandhed

Slagteri har tabt 170 mio på fire år

Mere fra FødevareWatch

Diningsix-direktør takker af

Restaurantkoncernens adm. direktør giver i stedet stafetten videre til medstifter, mens han selv fortsætter som kommerciel direktør udstationeret i London.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier