Derfor er momsen ikke lavere på det grønne

Danskerne vil gerne have lavere moms på grønne og sunde fødevarer, men der er forhindringer, siger eksperter.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Selvom det nok ville få nogle danskere til at smide ekstra gulerødder og tomater i indkøbskurven, hvis politikerne hjalp sundheden på vej med lavere moms på sunde fødevarer, så er momsdifferentiering ikke uden problemer. Det påpeger to eksperter.

Ifølge Sinne Smed, lektor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, er et af problemerne, at det faktisk kan være vanskeligt at slå fast, hvilke fødevarer der egentlig er sunde.

"Problemet er, hvordan man skal definere en sund fødevare. Hvis man tager en vare, der indeholder meget fiber, men samtidig også meget sukker, skal den så defineres som sund eller usund," siger hun.

Rema trækker private-label-partner op

Sund - et svært stempel

Det er direktør for Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk enig i.

"Problemet er, at når vi snakker om sundhed i forbindelse med for eksempel fedt og mættet fedt, så er det videnskabeligt mere kompliceret, end vi har troet," siger han.

"Der er ingen tvivl om, at en stor del af befolkningen ville have godt af at spise mere frugt og grønt. Men det er ikke sikkert, at differentieret moms er den rigtige vej at gå," tilføjer Morten Grønbæk.

Øko-mejeri mærker nye strømme i detail

En undersøgelse foretaget af Norstat på vegne af De Samvirkende Købmænd (DSK) viser ellers, at danskerne tilsyneladende er ret lune på tanken om differentieret moms på fødevarer.

Fire ud af fem vil til gengæld have lavere moms på frisk frugt og grønt og andre nøglehulsmærkede fødevarer. Men både røde og blå politikere skyder ifølge Politiken idéen ned. Kun Enhedslisten er positiv stemt over for at gøre sunde fødevarer billigere.

Ulige vilkår for virksomheder

Ifølge Sinne Smed kan en ændring af momssystemet skabe økonomisk skævvridning indenfor fødevarebranchen.

"Hvis man for eksempel lægger moms på kød, men sænker moms på frugt og grønt, så vil man favorisere frugt- og grøntavlerne frem for kødproducenterne," siger Sinne Smed.

Der er heller ingen sikkerhed for, at forbrugerne kun øger forbruget af de varer, der måtte blive billigere ved en momsomlægning.

Ifølge Sinne Smed er der risiko for, at forbrugerne, som oplever at have større købekraft på grund af den sænkede moms på for eksempel frugt og grønt, bruger overskuddet på at fylde flere usunde varer i indkøbsvognen.

Danskere ønsker lavere moms på frugt og grønt

Fødevaremangel kan skabe eksportboom

Ø: Lavere moms på sunde og økologiske varer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter