Uden et slagteri på Bornholm ville produktionen af svin hurtig blive afviklet.
Det siger formand for Bornholms Landbrug Lars-Ole Hjort-Larsen, efter slagteriarbejderne i Rønne har stemt ja til en aftale, der redder slagteriet.
"Jeg er først og fremmest glad for, at den sidste brik er faldet på plads, og arbejdspladserne er reddet. Men slagteriet er også en kæmpe fordel for os landmænd," siger han og fortsætter:
Ville ikke kunne få finansieret udbygning
"Hvis vi ikke har et slagteri, så skulle dyrene transporteres levende over. Det havde vi nu nok fundet ud af, men en del af fleksibiliteten ville forsvinde. Vi ville være afhængige af vind og vejr, og en færge med både dyr og mennesker om bord er ikke optimal."
Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt
Ifølge Lars-Ole Hjort-Larsen har den finansielle sektor også meldt ud, at hvis landmændene ikke havde deres eget slagteri, ville bankerne ikke finansiere udbygning af produktionen.
"Det ville betyde, at svineproduktionen hurtigt ville blive afviklet. Det er en kæmpelettelse, at vi har slagteriet fem år endnu," siger han.
Vilkår som Tyskland
Svinebønderne vil gerne udvide produktionen med 50.000 til 80.000 svin, og de kan sagtens øge kapaciteten, siger formanden.
"Vi har en ansøgning på 80.000 svin inde til miljøgodkendelse, men det skal holdes sammen med, at der altid er en generel udvikling, så der er nogle gamle stalde, der bliver afviklet. Så reelt regner vi med 50.000 flere svin om året. Det svarer til 550.000 slagtesvin om året," siger han.
Men hvis ikke Danmark får samme vilkår for at drive produktionsvirksomhed på samme måde som i Tyskland, så kan det alligevel ende med, at slagteriet lukker om fem år.
"Det største problem er de spilleregler, der er i Danmark for at drive produktionsvirksomhed. Hvis vi ikke har forholdsvis ens vilkår, ender det med, at der eksporteres flere og flere smågrise til Tyskland, og så er det meget nærliggende at lukke slagteriet på Bornholm om fem år," siger han.
Overblik: Rønne-slagteri fra lukningstrussel til redning
"Jeg er helt urolig lettet og glad på mine kollegers vegne"
Slagteriansatte siger ja til redningsplan