FødevareWatch

Skæbnetime for bornholmsk slagteri

I dag holder ledelsen i Danish Crown møde med de ansatte på det lukningstruede slagteri på Bornholm. Nedskæringer i løn er stadig det store tema.

Foto: POLFOTO

Spillet om det lukningstruede Danish Crown-slagteri er gået ind i sin afgørende fase.

Kl. 13 i dag mødes ledelsen fra DC Pork med alle medarbejdere på Danish Crown i Rønne til en sidste gennemgang for at finde de årlige besparelser på 25 mio. kr., der kan redde slagteriet. Tillidsmændene og de ansatte har fået indtil på søndag til at finde de nødvendige besparelser.

Det skriver Danish Crown i en meddelelse.

Fra ledelsens side er der hele tiden blevet lagt op til, at en del af besparelserne skal komme fra en lønreduktion. Men indtil videre har medarbejderne ikke ønsket at gå med til det. De har i stedet stillet en række andre forslag, men en endelig løsning er altså endnu ikke fundet.

"Vi har haft mange intense forhandlingsmøder med alle involverede parter og har mødt en fantastisk konstruktiv velvilje til at finde en levedygtig løsning, men jeg må også konstatere, at vi på nuværende tidspunkt stadig mangler at få en tilbagemelding fra NNF på det, der handler om medarbejderne," siger Jesper Friis, adm. direktør i DC Pork.

Fond på vej

På nuværende tidspunkt er der givet tilsagn om, at ejere, politikere og andre samarbejdspartnere leverer godt halvdelen af besparelserne, oplyser Danish Crown.

Samarbejdsudvalget har på et møde for nylig sagt ja til en løsning, som dels omfatter, at der etableres en Bornholmerfond, hvor medarbejderne skyder 8 pct. af deres løn ind til brug for investeringer og effektiviseringer på slagteriet. Herudover har samarbejdsudvalget sagt ja til en firedages uge. En slagteriarbejder på Bornholm tjener i gennemsnit 197 kr. i timen. Det svarer til knap 380.000 kroner om året.

Det er blandt andet den model, alle medarbejdere på slagteriet i dag orienteres om på et sidste og afgørende møde.

Aftalen afventer nu godkendelse fra NNF, fordi den ifølge Danish Crown er usædvanlig.

"Fordi der er tale om en usædvanlig løsningsmodel, er det op til NNF at give en endelig godkendelse af modellen, men i sidste ende handler det her om 190 medarbejderes fremtid, og derfor synes vi også, de skal have mulighed for at komme med en tilkendegivelse. Finder vi ikke de nødvendige besparelser, står det klart, at slagteriet i Rønne desværre ikke står til at redde," siger Jesper Friis.

NNF har ikke modtaget aftale

Hos Fødevareforbundet NNF har man ifølge forbundssekretær for slagteriområdet, Jim Jensen, endnu ikke set nogen aftale, som skal godkendes.

"Vi har overhovedet ikke fået nogen aftale. Der eksisterer ikke umiddelbart nogen aftale, som vi skal godkende, eller måske jeg hellere må sige, at vi i hvert fald endnu ikke er blevet præsenteret for nogen aftale," siger han til FødevareWatch.

Når Jim Jensen skal forholde sig til de få informationer, som indtil videre er kommet fra Bornholm, hæfter han sig ved, at der i teksten mangler et meget vigtigt element, før den på vegne af medarbejderne vil kunne godkendes af Fødevareforbundet NNF.

"Det er uklart for mig, om de her mener, at forslaget sker i henhold til lovgivningen, og om at der skal være en forrentning og en tilbagebetaling til vores medlemmer derovre. Hvis ikke det er tilfældet, så er der jo tale om en 8 pct. lønnedgang, og det hverken kan eller vil vi gå med til," siger han til FødevareWatch med henvisning til den Danish Crown-pressemeddelelse, som indtil videre er det eneste, der er offentliggjort i forbindelse med slagteridrøftelserne.

DC smider nyt kort i spillet om bornholmsk slagteri

DC-tillidsmand: "Hvis vi lukker, bliver jeg totalt skuffet"

Bornholm-slagteri et skridt nærmere redning

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier