Positiv modtagelse af vækstpakke

Både fra landbruget og industrien er der positive tilkendegivelser på den netop fremlagte vækstpakke fra regeringen. Kortere sagsbehandling og bedre finansieringsmuligheder får ros med på vejen, mens sænkningen af PSO-afgiften bliver mødt med skuffelse.
Foto: Casper Dalhoff/ POLFOTO
Foto: Casper Dalhoff/ POLFOTO

"Der er gode intentioner i pakken, og vores vurdering er, at den kan være med til at udløse noget af Danmarks vækstpotentialet og skabe ny vækst i landbrugs- og fødevaresektoren, selv om den ikke bringer os på omgangshøjde med vores nabolande med et snuptag," lyder det fra adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, efter at regeringen torsdag formiddag fremlagde deres forslag til en vækstpakke.

Pakken indeholder en række tiltag, som ifølge organisationen  kan være med til at sætte gang i væksten i landbrugs- og fødevaresektoren, og blandt de væsentligste er et mål om at nedbringe sagsbehandlingstiderne i kommunerne med en tredjedel. Det skal sætte fart på miljø-, bygge- og ikke mindst husdyrgodkendelser.

"For virksomheder og landmænd er det en kæmpe vækst-bremse, når sager trækker ud i flere år, og finansieringen bortfalder eller investorer mister lysten, fordi sagerne trækker i langdrag. Det er rigtig godt og tiltrængt, at regeringen nu sætter ind på den front, fordi det er en helt afgørende forudsætning for at der kan investeres," udtaler Søren Gade, med henvisning til at en række mælkeproducenter ønsker at udvide produktionen, når EUs mælkekvoter til nytår udfases.

I Landbrug & Fødevarer er man også tilfredse med , at der med pakken tages fat om at reducere omkostninger i virksomhederne og på at skabe bedre finansieringsmuligheder for små- og mellemstore virksomheder.

"Landbrugs- og fødevaresektoren har et uudnyttet vækstpotentiale, som blandt andet er blevet bremset af manglende finansieringsmuligheder. Det er oplagt, at udnytte fx Vækstfonden og få andre med om bord, så der blødes op på den stramme kreditsituation, som har været gældende i banker og realkreditinstitutter," siger Søren Gade.

Mere ros fra DI

I DI modtager man også også positiv overfor vækstplanens 89 initiativer.

"Det er et solidt udgangspunkt for en god vækstplan. Den sætter ind på mange af de helt rigtige områder - med investeringer i forskning, en sænkelse af de mest skadelige energiafgifter, mindre bøvl og mere konkurrence. Men der skal tages grundigere fat, hvis vi skal skabe den vækst og velstand, som er DI’s ambition," siger DI’s adm. direktør Karsten Dybvad.

"Regeringen skal have ros for at tage fat på de mange bøvlede regler og administrative byrder, som danske virksomheder slås med i dag. Det har meget stor betydning for virksomhedernes produktivitet, at man nu fjerner en del af bunken med unødige byrder og lange ventetider," udtaler Karsten Dybvad videre.

Skat på arbejde og PSO-afgift trækker ned

På den knap så glade side, advarer DI og virksomhederne mod at man i vækstpakken ønsker at hæve skatten på arbejde.

"Den alvorligste anke ved vækstplanen er, at den hæver skatten på arbejde. Det trækker væksten ned og gør det sværere at skabe private arbejdspladser. I stedet burde regeringen og resten af Folketingets partier gå den modsatte vej og sænke topskatten, som skader produktiviteten og gør det sværere at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere, siger Karsten Dybvad.

I Landbrug & Fødevarer er man heller ikke tilfredse med den afgiftsnedsættelse, som regeringen har foreslået på PSO-afgiften, hvor man fra regeringens side frem mod 2020 vil lette afgiften med 5,8 mia. kr.

"PSO-afgiften er en rigtig job-dræber, og den har de seneste år har været på himmelflugt. De reduktioner der er lagt op til svarer til stigningen siden december 2013, og som pakken ser ud, vil der oven i købet være mange virksomheder som ikke bliver lettet nævneværdigt i deres PSO-betaling," lyder det fra Søren Gade.

Landbrugsbøde på 750 mio. kr. på vej til Danmark

Globale fødevarepriser skyder i vejret

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter