FødevareWatch

EU: Økologien er hårdt ramt af fusk

Sektoren for økologiske fødevarer er hårdt ramt af fusk i Europa, lyder det fra EU’s landbrugskommission, som vil udvide de nuværende regler til også at gælde forarbejdning og distribution af fødevarer.

Foto: POLFOTO

Svindel og bedrageri er et kæmpe problem indenfor økologiske fødevarer i Europa, og det vil EU’s landbrugskommission nu tage fat i, skriver mediet Fresh Plaza.

Problemet skyldes i bund og grund, at efterspørgslen på økologiske varer er eksploderet i løbet af de seneste par år, og derfor sælges der i europæiske supermarkeder en lang række produkter, der er mærkede som økologiske uden at være det. Ifølge mediet er efterspørgslen på økologiske varer firedoblet i løbet af det seneste årti.

"Fristelsen til at snyde er ganske stor, så det er nødvendigt med kontrol for at være mere effektive og garantere fuld gennemskuelighed. Hvis vi først mister forbrugernes tillid, bliver den meget svær at få igen," siger landbrugskommissær, Dacian Ciolos, ifølge Fresh Plaza.

Ens for alle

I 2009 indførte man fælles EU-regler for produktion og mærkning af økologiske fødevareprodukter, der bl.a. betyder, at alle økologiske varer skal bære EU’s særlige økologilogo. Men landbrugskommissæren mener nu, at der er behov for nye regler, som også gælder for forarbejdning og distribution af fødevarer.

Samtidig vil han fjerne nogle af de fravigelser og undtagelser fra reglerne, som pt. gives til visse økologiske landbrug. Det vil skabe lige muligheder for alle og stimulere innovation i sektoren for i sidste ende at sikre, at man imødekommer den stigende efterspørgsel, siger kommissæren ifølge Fresh Plaza.

I 2012 blev der i alt brugt 19.700 mio. euro på økologiske produkter i EU, hvilket var en stigning på 9 pct. i forhold til året før. Der findes 186.000 økologiske landbrug og plantager i EU, som til sammen dækker 2,9 mio. hektar. Det svarer til 5,4 pct. af EU’s samlede landbrugsareal.

Læs artiklen fra Fresh Plaza her.

Kontroversiel advokat: Danmark skal have nye økomærker

Sojafirma vil score på regeringens økologi-mål

Returordning skal give billigere økologi

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier