FødevareWatch

Flertal vil gå videre med vækstplan

Pilen peger i den rigtige retning, men nu skal de gode intentioner omsættes til en køreplan, så produktionen kan øges, lyder tilbagemeldingen fra Landbrug & Fødevarer.

Foto: NIELS HOUGAARD

Regeringen har i dag indgået aftale med Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om opfølgning på Vækstplanen for Fødevarer.

Det oplyser Vækst- og erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

"Samtidig understøttes en række af Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger om vækst og udvikling i landbruget. Aftalen styrker det samlede danske fødevareerhvervs internationale konkurrencekraft. Blandt andet ved at gøre det lettere for virksomhederne at udbygge og omstille produktion," skriver ministeriet og tilføjer:

"Med aftalen sættes der samtidig gang i en række initiativer, der sikrer landbruget bedre adgang til finansiering og kapital fx gennem en modernisering af landbrugsloven og via forsøgsordning med medarbejderinvesteringsselskaber. Endelig styrkes det danske råvaregrundlag ved en række initiativer, herunder en forenkling af randzoneloven."

Glad for bred opbakning

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen siger i en udtalelse:

"Jeg er meget glad for, at der er bred opbakning til regeringens ambitiøse vækstplan for fødevarer. Fødevareerhvervet har et stort potentiale, og vi skaber nu grundlaget for, at vi kan styrke og udvikle vores vigtige fødevareerhverv. Derfor åbner vi nu blandt andet op for nye ejerformer i landbruget, og vi indfører mulighed for medarbejderinvesteringer og mere moderne landbrugs- og fødevareregulering."

Gode intentioner

Landbrug & Fødevarer (L&F)mener, at forliget indeholder gode tiltag og intentioner.

"Blandt de væsentligste punkter er en ambition om at øge råvaregrundlaget, hurtigere sagsbehandlingstider på husdyrgodkendelser, en halvering af randzone-arealet og krav om færre efterafgrøder. Fødevarevirksomhederne kan med planen bl.a. se frem til hurtigere og mere rummelige miljøgodkendelser," skriver L&F i en pressemeddelelse.

"Der er mange initiativer, som er positive for landmændene og fødevarevirksomhederne, og dem vil vi gerne kvittere for. Samlet bevæger planen fødevaresektoren i den rigtige retning, " siger Martin Merrild, formand for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Han ser særligt frem til, at ambitionerne om at øge råvaregrundlaget bliver omsat til handling.

"Nøglen til vækst i fødevaresektoren er, at der kan produceres mere mælk, flere svin og mere korn. Derfor er det springende punkt, at vi hurtigst muligt får sat omsat de gode intentioner til en køreplan for, hvordan vi helt konkret får øget produktionen, og hvordan vi kan indrette en intelligent, målrettet miljøregulering, som muliggør en øget produktion. Det er her der ligger en egentlig vækst- og jobskabelse," siger formand Martin Merrild fra Landbrug & Fødevarer.

Stor opbakning til vækstplan fra fødevareledere

Minister kalder vækst-forhandlinger "politisk spil" 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier