Arla: Fusion speeder Afrika-strategi op

Fusionen mellem Arla og belgiske EGM Walhorn skal øge produktionen af mælkepulver og hurtigt bringe Arlas Afrika-strategi ind i en ny fase, siger Arlas topchef, Peder Tuborgh, til FødevareWatch.
AF JØRGEN RUDBECK

Arlas seneste fusion med belgiske EGM Walhorn, der årligt omsætter for 1,8 mia . kr. skal give den danske mælkegigant adgang til mere mælk, der kan udnyttes i produktionen af mælkepulver. Pulver, der spiller en særdeles vigtig brik i Arlas strategi om, at selskabet i løbet af få år vil sælge mælkepulver for milliarder i Afrika og allerede i 2014 vil ansætte 250 medarbejdere på det store kontinent.

"Det er et afgørende skridt i forhold til at vi kan gennemføre vores afrikanske strategi," lyder den umiddelbare kommentar fra Arlas adm. direktør Peder Tuborg, da FødevareWatch spørger til hensigten med fusionen med EGM Walhorn.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Fusionen skal ifølge direktøren forøge effektiviteten på en stor mælkepulverfabrik i den tyske by Pronsfeld, hvor Arla vil kunne tage noget af den store overproduktion af mælk ind.

"Det er en fordel for vores mælkepulver-produktion, at vi får adgang til mere mælk på anlægget i Tyskland, hvor vi åbner et nyt tårn til produktion af børneernæring til sommer. For at udnytte hele vores produktionsanlæg er det nødvendigt, at vi får mere mælk ind, ligesom vi også skal bruge mere mælk for at virkeliggøre vores afrikanske strategi," siger Peder Tuborgh til FødevareWatch.

Pulvereksport ud af EU

Anlægget i Pronsfeld producerer ligesom den danske fabrik i Videbæk mælkepulver, der skal forsyne markederne i både Asien og Afrika med børneernæring.

"Nu er vi kommet til det skridt, der handler om, at anlægget i Tyskland skal være del af det netværk af produktionsmuligheder, som kan sørge for, at vi har mælk til rådighed for eksport ud af Europa," siger Peder Tuborgh.

På det tyske anlæg vil der også efter fusionen med EGM Walhorn være kapacitet til mere mælk, og Peder Tuborgh udelukker ikke, at man vil jagte overskudsmælk fra flere mejerier i området.

"Anlægget har plads til mere, og så må vi se, om det kommer fra de eksisterende ejere, eller om vi skal ud og finde noget mere mælk et andet sted," siger den administrerende direktør, og tilføjer, at væksten i den tyske og belgiske mælkeproduktion er nogenlunde på niveau med den danske produktionsvækst.

Hurtigere i gang i Afrika

Bliver fusionen godkendt af andelshaverne i de to selskaber i maj, og får den senere også et godkendelsesstempel fra konkurrencemyndighederne, kan samarbejdet allerede realiseres i løbet af sommeren.

Fusionen kommer ifølge Peder Tuborgh ikke til at betyde ret meget på indjeningsfronten, da den med hans ord "er af en beskeden størrelse," men adgangen til den tyske og belgiske overskudsmælk skubber udviklingen på det afrikanske kontinent hurtigere på vej end forventet.

"Vores omsætning bliver en lille smule højere, og vi vil komme i gang med vores afrikanske satsning hurtigere, end vi havde regnet med. Det vil samlet ikke ændre voldsomt på koncernens nøgletal," lyder vurderingen fra Peder Tuborgh.

Arla på vej i belgisk fusion

Kinesisk selskab forgylder Arla Foods

Tidligere Arla-selskab laver beskedent overskud

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter