FødevareWatch

Arla på vej i belgisk fusion

Mejerigiganten Arla barsler med en fusion med belgiske EGM Walhorn. Det meddeler selskaberne i en fælles udtalelse.

Foto: Andreas Carstensen/ JP

Arla kan være på vej ind i en fusion med belgiske EGM Walhorn.

Bestyrelserne i de to mejeriselskaberne har mandag morgen sendt et om forslag om fusion til deres i alt 13.400 andelshavere, som skal stemme fusionen igennem. Afstemningen kommer til at foregå i midten af maj.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

“Den foreslåede fusion vil give Arla mulighed for at forfølge vores vækstplaner sammen med EGM Walhorn, og deres produktion i Walhorn passer fint sammen med vores i Pronsfeld i Tyskland og Nijkerk i Holland. Fusionen vil udvide vores samlede mælkemængde i Europa, og det vil være endnu et vigtigt skridt i retning af at opfylde vores strategiske vækstambitioner,“ siger bestyrelsesformand i Arla, Åke Hantoft (billede), i meddelelsen.

Arla bliver som verdens sjettestørste mejeri med en omsætning 73,6 mia. kr. storebror i fusionen, mens EGM Walhorn med en årlig omsætning på 1,8 mia. kr. indtager rollen som lillebror.

Stor fordel ved fusion

Fusionen mellem Arla og EGM Walhorn, som har hovedkontor i belgiske Walhorn, vil ifølge meddelelsen betyde, at EGM's 800 andelshavere er sikret en mælkepris, som afregnes ud fra samme vilkår som Arlas 12.600 andelshavere.

Og det er en stor fordel, lyder det fra EGM's bestyrelsesformand, Mathieu Dobbelstein.

"For vores andelsselskab giver fusionen tydelige fordele. Den sikrer vores fremtidige vækst og bedre lønsomhed. I Arla vil vi have en stærk partner, som kan styrke vores andelsfælleskab og tilbyde mælkeproducenterne et sikkert grundlag for fremtidig udvikling.”

Ved at fusionere med Arla Foods amba bevarer EGM Walhorn sin status som andelsselskab, og de enkelte andelshaveres andelsdemokratiske rettigheder vil være uændret. Derudover får EGM Walhorn ifølge fusionsforslaget fire pladser i Arlas repræsentantskab og en plads i Arlas bestyrelse.

Afstemningen om fusionen kommer til at finde sted 13.-14. maj, og hvis fusionen skal blive en realitet, kræver det et flertal på 75 pct. En mulig fusion skal desuden godkendes af konkurrencemyndighederne.

Til FødevareWatch siger pressechef, Theis Brøgger, at en mulig fusion allerede vil kunne have effekt fra slutningen af juli.

Mejerigigant hælder overskuddet ud

Kinesisk selskab forgylder Arla Foods

Tidligere Arla-selskab laver beskedent overskud

 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier