I takt med at den vestafrikanske forsyning af kakao skrumper, og prisen på kakaobønner fortsætter i rekordfart opad, har latinamerikanske landmænd travlt med at plante nye kakaoplanter.
Det skriver Financial Times.
Blandt andet i Ecuador forventes det samlede areal af kakaoplantage at stige til over 600.000 hektar, som er en stigning på 100.000 hektar fra forrige år. Selvom der ikke er offentliggjort data på, hvor mange kakaoplanter der bliver plantet, oplever køberne en stigning ifølge den amerikanske avis.
”Det er ikke kun i Ecuador. Vi har set betydeligt vækst i Peru, Colombia og Brasilien,” siger Paul Hutchinson, chef for strategi og handel i Olam Food Ingredients, som er en af verdens største leverandører af råvarer.
”Alle ønsker at blive involveret”, tilføjer chefen.
Kakaofarmerne i Ghana og Elfenbenskysten, de to største producenter, er underlagt en fastlagt såkaldt farmgatepris, som kun forhandles én gang om året af myndighederne, hvilket betyder, at de ikke får andel i de høje priser på råvaren. Modsat kan de latinamerikanske kakaofarmerne sælge deres råvare på de frie markeder og dermed drage fordel af stigningerne i futurespriser.
Giftig cocktail
I forrige uge rundede kakaopriserne endnu en milepæl, hvor prisen på et ton kakao på de internationale råvarebørser rundede 12.000 dollar. Det svarer i runde tal til en pris på 84.000 kr. per ton og en stigning på 265 pct. om året.
Mandag morgen i denne uge faldt prisen en smule til omkring 10.800 dollar per ton, som i danske kroner svarer til ca. 75.000 kr.
De stigende kakaopriser har sendt store dønninger igennem chokoladebranchen internationalt og i Danmark, hvor flere producenter varsler prisstigninger og et øget fokus på fremtidens forsyninger.
Senest har blandt andet Frellsens Chokolade meddelt, at selskabet per 1. maj vil hæve prisen på en række produkter, og Danmarks største konfektureproducent, Toms Gruppen, pegede i forbindelse med koncernens regnskabsaflæggelse tidligere på måneden på de stigende priser som årsag til pres på indtjeningen.
Årsagen til de stigende kakaopriser skal findes i en giftig cocktail af dårlig høst forårsaget af dårligt vejr, sygdom og gamle træer med lavt høstudbytte samt det faktum, at der ikke er blevet plantet nye.
Oven i det er mange kakaobønder blevet gamle, og langt de færreste af de tilbageværende har midler til at plante nye træer og dermed øge deres produktion.