En ny brancheforening ser dagens lys og vil rydde op i det, de mener er et uigennemskueligt marked og regler for lokale fødevarer.
Mange varer, som signalerer, at de er danske, bliver enten forarbejdet i udlandet eller er reelt råvarer, som fragtes til Danmark og pakkes her i landet, skriver den nystiftede brancheforening ”Lokale Fødevarer Danmark” i en pressemeddelelse.
Det vil brancheforeningen rydde op i.
”Så kommer der et dansk flag på pakken, men det er jo misvisende. Vi vil arbejde for, at forbrugeren kan gennemskue, hvilke varer der er lokalt produceret,” siger stifter Jesper Zeihlund, der i en årrække har arbejdet med lokale fødevarer.
Jesper Zeihlund er derfor sammen med en række strategiske partnere og producenter gået sammen i brancheforeningen og vil udover gennemsigtighed også skabe et fællesskab, der styrker de enkelte både små og store fødevareproducenter og virksomheder, der forarbejder og forædler danske råvarer.
”Mange fødevareproducenter føler sig ikke hjemme i de eksisterende organisationer, og har ikke et talerør. Formålet er at give en platform til dem, der arbejder med virkeligt lokale fødevarer. Og ikke mindst i fællesskab at arbejde for at fremme deres kommercielle interesser gennem relationer og nytænkning,” uddyber Jesper Zeihlund.
Foreningen vil også skubbe til den politiske dagsorden på særligt to områder: støtteordninger til landmænd, som vil kaste sig ud i iværksætteri og forældre sit produkt, og sparring og netværk til unge landmænd og fødevareproducenter.
Derudover vil brancheforeningen også arbejde for en mærkningsordning med konkrete definitioner.