Stigende producentpriser er varsel om fortsat ulmende inflation

Det vurderer cheføkonom i Sydbank på baggrund af nye tal for producentpriserne. Seniorøkonom i Arbejdernes Landsbank ser ikke udviklingen som bekymrende.
”Prispresset er steget for de danske virksomheder på månedsbasis, men det er ikke bekymrende," siger seniorøkonom. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix.
”Prispresset er steget for de danske virksomheder på månedsbasis, men det er ikke bekymrende," siger seniorøkonom. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix.
AF MARKETWIRE

Producentpriserne er steget i Danmark i september måned, og det er et varsel om, at inflationen stadig spøger.

Det vurderer Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

I september steg producentpriserne 1,8 pct. i forhold til måneden før, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Producentpriserne er dog faldet på årsbasis, og i september var priserne faldet med 4,1 pct. sammenlignet med sidste år. Priserne toppede i august 2022 med en årlig stigning på 38 pct.

”I september er producentpriserne herhjemme steget, og selv om de fortsat er lavere end for et år siden, så er det et varsel om, at inflationen ikke nødvendigvis vil styrtdykke,” skriver Søren Kristensen i en kommentar.

Stigningen i september vækker dog ikke bekymring hos Lisette Rosenbeck Christensen, der er seniorøkonom i Arbejdernes Landsbank.

”Prispresset er steget for de danske virksomheder på månedsbasis, men det er ikke bekymrende, for gennem de seneste måneder er omkostningspresset for virksomhederne i højere grad begyndt at stabilisere sig,” skriver seniorøkonomen i en kommentar.

”Det er meget glædeligt, ikke alene for landets virksomheder, men også for danske forbrugere, der kan se frem til, at deres prispres også letter,” fortsætter hun.

Maltselskab beretter om ny virkelighed med energipriser: ”Helt anden dynamik”

Producentpriserne smitter typisk af på forbrugerpriserne med en lille forsinkelse, og derfor venter Lisette Rosenbeck Christensen også, at færre virksomheder kommer til at hæve prisen overfor kunderne.

”Producentpriserne er imidlertid fortsat markant højere end for blot få år siden. Og det til trods for de seneste års fald. I forhold til samme måned i 2021 er producentpriserne i dag 23 pct. højere, og det har presset virksomhederne,” skriver Lisette Rosenbeck Christensen.

Ifølge Søren Kristensen skyldes stigningen i producentpriserne i september, at energipriserne er steget de seneste måneder.

”Vi kan meget vel se ind i en stigning i inflationen frem mod nytår og i det nye år. Det skyldes blandt andet stigende energipriser,” skriver Søren Kristensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter