Chr Hansen: Endnu en "mellemregning" før fusion

Alle øjne er rettet mod den danske ingredienskoncern inden fusionen med Novozymes. Lige nu fylder anklager om pridewashing dog mere. 
Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen
Marketwire

Fremtiden er i fokus, når Chr Hansen kommer med tal for tredje kvartal torsdag. For nok er selve præstationen i det netop overståede kvartal vigtig - med det er fremtiden, der holdes øje med, når Chr Hansen fusioneres med Novozymes, får ny topledelse, nyt navn og nyt hovedkvarter.

Det 150 år gamle ingrediensselskab blev i december købt af branchefællen Novozymes, hvor topledelsen fortsætter for det samlede selskab, mens ledelsen i Chr Hansen forlader skuden.

Tidshorisonten på sammenlægningen er fortsat fjerde kvartal i år eller første kvartal næste år, da myndighederne skal godkende opkøbet, for Novozymes bliver en meget stor spiller på markedet sammen med Chr Hansen i det nye selskab.

Men indtil da er det ”business as usual” for selskabet - og så alligevel ikke.

Chr Hansen er nemlig for alvor kommet i søgelyset, efter koncernen i juni fjernede al synlig støtte til lgbt+-miljøet, hvilket ikke blot vakte vrede blandt medarbejderne men også hos aktionærerne. Støtten blev fjernet, da der ifølge Chr Hansens vicedirektør med ansvar for compliance og corporate affairs, Winnie Bügel, blandt andet var trusler mod Chr Hansen-ansatte i USA på grund af selskabets offentlige støtte til Pride.

Seneste har direktøren for Health Equity i Novo Nordisk, Nicolai Haugaard, kritiseret beslutningen på Linkedin, skriver Berlingske.

Han kalder beslutningen for ”forvirrende” og et godt eksempel på ”pridewashing”.

”Efter min opfattelse er Chr Hansens beslutning ikke kun ekstremt skadelig og kynisk, det er også en stor ESG-risiko, og det er dybt bekymrende, at profit hos Chr Hansen tilsyneladende vejer mere end principper om inklusion, mangfoldighed og lgbtqia+-rettigheder,” siger Nicolai Haugaards til Berlingske.

Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, siger, at selve regnskabet er en ting - men at der formentlig vil blive holdt lidt øje med, om der bliver ledelsesmæssigt sendt signaler i relation til ledelsen i Chr Hansen.

”Totredjedele af ”Novo Nordisk familien” har således ytret sig. Hvis Novo Holding, der er storaktionær i begge selskaber, mener, at det er tiden til at foretage ledelsesmæssige ændringer nu, som alligevel kommer senere, vil torsdag måske være tiden til at gøre det,” siger Per Hansen.

Novo Nordisk Fondens investeringsselskab, Novo Holdings, der ejer 22 pct. af Chr. Hansen, har overfor DR pointeret, at ”diversitet og inklusion er helt centralt”. Men at i den den konkrete sag er det Chr Hansen og selskabets bestyrelses opgave at vurdere, hvad der er bedst for selskabet, og hvor aktive de vil være på området.

Novozymes understreger, at Chr Hansen og Novozymes er to separate selskaber indtil fusionen er gennemført. Og derfor kommenteres der ikke på andre selskabers politikker eller beslutninger.

Tilbage til selve regnskabet ventes der ikke de store overraskelse. Chr Hansen opjusterede forventningerne til årets resultat i forbindelse med andet kvartal, og det var højere priser drevet af større omkostninger, der var årsagen til, at forventningerne fik et trin op.

Hos JPMorgan ventes tredje kvartal at udmøntes i en organisk vækst på 9,1 pct. med baggrund i en fortsat stærk prisstyring. Ifølge data indsamlet af Chr Hansen frem mod regnskabet venter analytikerne under et en organisk vækst i kvartalet på 9,7 pct.

JPMorgan venter, at divisionen fødevarer, kulturer kulturer og enzymer, FC&E, forbliver defensiv, og at sundhed og ernæring, H&N, får det lidt nemmere, efter at være presset i første halvår 20222/23 på grund af et vanskeligt sammenligningsgrundlag.

Alligevel, vi forventer, at fokus forbliver på fusionen med Novozymes, skriver det amerikanske finanshus.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter