136.000 danske børn er ramt af, at deres forældre må gå på kompromis med både kvaliteten og mængden af mad på grund af en presset økonomi.
Det fremgår af en ny rapport, som er udført af Madkulturen, en selvejende videns- og forskningsinstitution under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Rapporten viser, at cirka to børn i hver skoleklasse er mærket af bl.a. dårligere madpakker, færre grøntsager og afbud til sociale arrangementer, hvor der er udgifter til mad.
Desuden viser rapporten, at ni ud af ti forældre på et presset madbudget, går på kompromis med madens sundhed og i stedet prioriterer mad, der med sikkerhed ender i børnenes maver, frem for at blive smidt i skraldespanden. Halvdelen af de økonomisk pressede familier får således ikke grøntsager på en gennemsnitlig aften, mens tre ud af fire ikke får frugt dagligt.
”Det er meget bekymrende tal, særligt når man holder dem op imod de stigende tal for både overvægt blandt børn og unge og ulighed i sundhed. Samtidig er det jo enormt forståeligt, at de her forældre prioriterer, at deres børn ikke går sultne i seng,” siger Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen, i en pressemeddelelse.
Hun kalder også rapportens konklusioner for et “ret stort samfundsproblem.”
Undersøgelsen af udarbejdet på baggrund af 3.200 online spørgeskemabesvarelser og ni kvalitative interviews udført i marts 2023.
Fire ud af fem af de berørte forældre har ifølge undersøgelsen også spist mindre, end de kunne, for at der var nok mad til børnene, mens tre ud af fire forældre helt har sprunget måltider over.
Madkulturen vil nedsætte en tænketank med 25 personer, der skal få øje på løsninger til at nedbringe tallene.