Den årlige udvikling i danske producentpriser er vendt til et fald

Producentpriserne er på det laveste i år, og den årlige udvikling er vendt til et fald. Det er glædelige nyheder for virksomhederne og forbrugerne.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Marketwire

Det gode nyheder for virksomheder, når producentpriserne falder. 

Det kommenterer cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank på de netop offentliggjorte tal om det danske producentprisindeks for maj.

”En stor del af omkostningspresset har lagt sig for virksomhederne. Det betyder, at virksomhederne får mindre og mindre grund til selv at hæve priserne yderligere over for kunderne, som ellers har kendetegnet det seneste år med meget markante prisstigninger,” udtaler Jeppe Juul Borre i en kommentar.

Det danske producentprisindeks for varer faldt i maj med 0,4 pct. i forhold til samme måned sidste år. Det er det første årsfald siden januar 2021, skriver Danmarks Statistik, der har offentliggjort tallene.

Udviklingen i producentprisindekset er 1,9 procentpoint mindre end i sidste måned, hvor indekset steg med 1,5 pct.

Arbejdernes Landsbanks cheføkonom fremhæver, at det nu blot er hver tiende virksomhed, der forventer at skulle hæve priserne yderligere i de kommende tre måneder. Det er et markant fald fra knap 50 pct. for bare tre måneder siden. Derudover venter 7 pct. af virksomhederne indenfor branchen at kunne sænke priserne i samme periode.

”Tendensen i producentpriserne har siden september været klar, hvor producentpriserne er faldet i 7 ud af de seneste 9 måneder. For næsten to år siden begyndte prispresset allerede at tage fart. Derfor er producentpriserne fortsat markant højere end for blot to år siden, selv om de er faldet det seneste år,” skriver Jeppe Juul Borre.

Producentprisindekset nåede sit højeste niveau i august 2022 på plus 37,6 pct.

Ifølge seniorøkonom i Dansk Erhverv Kristian Skriver, er det en normal tendens, at forbrugerpriserne følger producentpriserne med en forsinkelse på 3-4 måneder.

”Det sætter en tyk streg under, at de højeste prisstigninger på varer nu er bag os. Fremadrettet er prisstigningerne på tjenester den største udfordring for forbrugerne, fordi lønudgifter udgør en stor del af omkostningen for tjenester,” skriver Kristian Skriver i en kommentar.

Årsfaldet er drevet af et fald i energiforsyning og råstofindvinding på henholdsvis 39,3 og 6,7 pct., hvor industri omvendt stiger med 1,6 pct. Disse hovedgrupper udgør henholdsvis 5,8, 3,8 og 89,6 pct. af det samlede producentprisindeks, skriver Danmarks Statistik.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter