Øko-slot øjner stort potentiale i Rema-udvidelse

Gram Slot mærker ikke presset på økologien, men forventer tværtimod at udvide med flere hektar i løbet af året for at imødekomme stigende efterspørgsel på økologiske basisprodukter. 
Svend Brodersen ved Gram Slot. | Foto: Casper Dalhoff
Svend Brodersen ved Gram Slot. | Foto: Casper Dalhoff

Gram Slots produkter forhandles udelukkende i Rema 1000 og skal være tilgængelige i samtlige butikker. 

Derfor er der store gevinster at hente for ejerleder Svend Brodersen og co. på Gram Slot, når og hvis detailkæden endeligt lykkes med at overtage en række dagligvarebutikker fra den tyske kæde Aldi, der sidste år meldte ud, at man trækker sig fra det danske marked. 

”Hvis det viser sig, at Rema 1000 skal åbne nye butikker, så skal de jo også have Gram Slots varer. Det vil alt andet lige betyde yderligere vækst,” siger Svend Brodersen. 

Siden 2010 har Rema 1000-ejerselskabet Reitan været medejere af Gram Slot og ejer i dag 46 pct. af ejerskabet, og siden da har øko-producenten oplevet stor vækst i både produktsortimentet, der rummer alt fra mejerivarer til grøntsager og havregryn, men også vækst i de enkelte kategorier. 

Han forventer, at åbningen af nye butikker alene vil kunne bidrage med mellem 10 og 20 pct. vækst i omsætningen hos Gram Slot. 

Gram Slot ejer selv en del jord, men producerer også på forpagtede marker. Selskabet producerer en række økologiske afgrøder på 3700 hektar land og har en betydelig økologisk mælkeproduktion. 

Færre kartofler skal på køl på Gram Slot

Den er på nuværende tidspunkt baseret på 1200 køer, men skulle i løbet af året gerne nå op i nærheden af 1400 køer takket være en staldudvidelse, som Gram Slot satte i gang sidste år. 

Forventer at runde 4000 hektar

Svend Brodersen og Gram Slot har derfor også løbende haft behov for at købe mere jord. 

”Alene i 2022 tror jeg, at vi overtog fire gårde, og det er jo en spændende udvikling,” siger han.

Derudover købte selskabet også ejendom for 13,2 mio. kr. i Vedsted ved Vojens i en handel, der blev tinglyst tirsdag den 23. maj. 

Ikke alene er der brug for jord til at sørge for en tilstrækkelig foderproduktion til de ekstra malkekøer, men derudover betyder flere nye salgskanaler i form af nye butikker også en større produktion af alt fra kartofler til løg på det økologiske landbrug. 

”Vi skal nok hurtigt kigge ind i at få rundet de 4000 hektar for at være sikre på, at vi tilstrækkeligt med jord til at opretholde produktionen. Så må vi jo se, hvordan tingene udvikler sig,” siger Svend Brodersen. 

I 2022 har Gram Slot vist, at det kan lade sig gøre at hente vækst uden en markant opskalering af antallet af Rema 1000-butikker. 

Selskabet øgede i 2022 sin omsætning med over 20 mio. kr., så den nu ligger på 141,5 mio. kr. for året. Samtidig stiger også selskabets driftsresultat og resultat efter skat, der når henholdsvis 16,1 mio. kr. og syv mio. kr. 

Over en femårig periode har Gram Slot således øget sin omsætning med knap 40 pct., driftsresultatet med 87 pct. og resultat efter skat med hele 1300 pct.

”Vi kan se, at de investeringer, vi har foretaget, bærer frugt, og vores virksomhed udvikler sig i den rigtige retning. Det viser sig i en større omsætning og i et overskud i en ordentlig størrelse,” siger Svend Brodersen om årsregnskabets nøgletal. 

Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff

Den positive udvikling er i 2022 drevet af både det, direktøren beskriver som ”fornuftige priser” på en række af selskabets produkter. Svend Brodersen fremhæver bl.a. den høje mælkepris.

”Men det er også, fordi vi igen og igen øger volumen på de produkter, vi sælger gennem Rema 1000, og det fører jo til en større omsætning,” siger han. 

Svend Brodersen overtog Gram Slot i 2007 og ejer i dag majoriteten af selskabet, mens Reitan altså ejer de resterende 46 pct. 

Mærker ikke pres på økologien

Den høje inflation i 2022 har presset forbrugerne, og som konsekvens af det, har mange husholdninger nedprioriteret de økologiske produkter, der typisk er dyrere end deres konventionelle modparter. 

Gram Slot udvider produktionen for fjerde gang på et år

Svend Brodersen fortæller dog, at tendensen ikke har ramt Gram Slot i udpræget grad.

”Hvis man gør de økologiske varer for dyre i forhold til de konventionelle, så gør man sig selv sårbar i tilfælde af konjunkturudsving. Det er også derfor, at vi har valgt at placere os et sted, hvor vores varer ikke bliver for dyre, når de når ud til forbrugerne,” siger direktøren. 

Ud over at samarbejdet med Rema 1000 er med til at sikre nogle ”meget skarpe priser” på Gram Slots produkter, har også produktkategorierne en betydning. Her fremhæver Svend Brodersen specifikt, at man har fravalgt højt forædlede produkter med en høj kilopris. 

”Vi har valgt at lægge os i nogle produktgrupper, hvor man får meget mad for pengene — altså, vi sælger ikke ost til 500 kr. kiloet, men kartofler og standardmejeriprodukter. Det belønner os nu, og vi mærker ikke vigende efterspørgsel på samme måde som andre gør,” siger han. 

For visse produktgrupper er der endda tale om en stigende efterspørgsel, lyder det. 

”Vi har vækst i nogle produktkategorier, hvor andre oplever det modsatte, og vi sælger flere og flere varer,” siger Svend Brodersen. 

Klar til planteproteiner, men markedet mangler

Gram Slot afsøger også kontinuerligt mulighederne for nye typer af produkter og afgrøder, fortæller direktøren, selvom muligheden for Rema 1000-udvidelsen fylder meget i bevidstheden. 

”Vi arbejder på at kunne få Dyrenes Beskyttelses mærke på alle vores produkter i efteråret, og derudover arbejder vi generelt opkvalificere vores produkter. Der kommer helt sikkert også nye produkter, men første prioritet er at sørge for, at vi har nok af de produkter, vi allerede laver, til de nye butikker,” siger Svend Brodersen. 

Ét af de tiltag, der kan komme på banen, er plantebaserede fødevarer med et højt proteinindhold. 

”Vi har dyrket ærter, lupin og hestebønner i mange år, og det ligger jo lige til. Jeg håber, at den snak om, at vi alle sammen skal til at spise mere plantebaseret også giver udslag i efterspørgslen, for den er ikke kæmpestor endnu,” siger Svend Brodersen og fastslår: 

”Vi er i hvert fald klar til at lave den slags produkter, når markedet er der.” 

(Denne artikel er leveret af FødevareWatchs søstermedie, AgriWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også