Håb om salg brast: Sidste Skare-ansatte fyret

Køber til aarhusiansk slagteridrift trak sig, melder kurator. Nu skal den tidligere milliardvirksomhed i stedet sælges i stumper og stykker.
Foto: Rune Aarestrup Pedersen
Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Det lykkedes heller ikke kuratorerne i Skare koncernen at sælge Århus Slagtehus’ aktiviteter til at blive videreført.

I stedet måtte de 33 ansatte i slagtehuset i Aarhus midtby forleden modtage deres endelige fritstilling. 

Dermed er samtlige af Skare-koncernens aktiviteter nu lukket ned og medarbejderne opsagt, frem for at blive solgt videre som going concern. 

Altså er hele milliardkoncernen nu, efter kollapset tilbage i starten af februar, endt som ét stort ophørsudsalg af varelager, inventar og styksalg, frem for at blive videreført i nye rammer.

Eneste tilbageværende er et mindre antal medarbejdere, der assisterer kuratorerne med netop at sælge ud af aktiverne, bekræfter kurator Boris Frederiksen, partner i Kammeradvokaten.

Efter kuratorerne i førtse omgang forsøgte at sælge hele Skare-koncernens aktiviteer med især hovedselskabet Skare Meat Packers i Vejen som største aktiv, måtte de kaste håndklædet i ringen forrige uge og endeligt opsige 30 funktionærer og 200 timelønnede ansatte. Imidlertid holdt man dog fast i ansættelsen af de 33 personer i Aarhus i håb om at sælge denne aktivitet særskilt.

Kuratorer opgiver at sælge Skare som virksomhed

”Vi havde en mulig køber, som trak sig, angiveligt, fordi lokalplanen giver anledning til at antage, at det ikke er en varig aktivitet at drive slagteri. Derfor har det ikke været muligt at videreføre, og de 33 mand blev endeligt fristillet sidste uge,” forklarer Boris Frederiksen.

Nu overgår kuratorernes arbejde altså til at sælge inventar og det omfattende varelager.

”Det går fornuftigt med at sælge varelageret. Der er interesse og folk og markedet er trygge ved, at det, de køber, er godt. Vi laver selvfølgelig både de løbende tests og er i dialog med fødevaremyndighederne, så vi holder os på sikker afstand af eventuelle problemer,” konstaterer Boris Frederiksen om de 7.500 paller med kød, som kuratorerne kan råde over og sælge ud af for at samle penge ind til kreditorerne.

Han ønsker ikke at sætte tal på, hvad man forventer at kunne skrabe sammen til boet, når alt fra knive til skriveborde, computere, kantine-inventar og øvrige ting skal sælges, enten samlet eller enkeltvis.

Endelig stopdato senest i 2025

Århus Slagtehus har i mange år drevet slagteri på havnen i Aarhus fra lokaler, som kommunen ejer og lejer ud til slagtehuset. Indtil 2013 skete det i samarbejde med DLK, men da dette andelsselskab besluttede at stoppe, overtog Skare den fulde drift af slagtehuset.

De seneste år har der dog kun været tale om slagtninger på enkelte dage i ugen. Skare-koncernen har i flere omgange udtalt, at man ønskede at øge antallet af danske slagtninger, men man har typisk fastholdt slagtningerne på en 500-800 kreaturer per uge, viser CHR-registret.

Fra Aarhus Kommune har AgriWatch og FødevareWatch fået oplyst, at man efter flere forlængelser af lejemålet nu har sat den endelige stopdato for slagteri-aktiviteterne.

”Udløb af lejekontrakten er 31. december 2025. Herefter overgår det samlede område til byomdannelsesområde, og der vil derfor ikke være mulighed for forlængelse herefter,” oplyser teknik og miljøafdelingen i Aarhus.

Selskabet Århus Slagtehus var en del af den omfangsrige Skare-koncernen og har i en del år kørt med større underskud - hvilket dog ikke er usædvanligt for selskaber, der arbejder med ren slagtning. Det skyldes, at pengene typisk tjenes længere henne i værdikæden på opskæring og forædling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også