Pizzakæden Gorm's går konkurs

Ledelsen bag Gorm’s har kastet håndklædet i ringen og indgiver konkursbegæring. Det sker efter længere tids forsøg på at rejse ny kapital.
Gorm Wisweh skal ikke længere servere pizza på Gorm's restauranterne | Foto: Gorm's / Pr
Gorm Wisweh skal ikke længere servere pizza på Gorm's restauranterne | Foto: Gorm's / Pr

Der skal ikke serveres flere salami- eller Mark&Rita-pizzaer på Gorm’s-restauranterne. 

Det står klart, efter selskabet mandag morgen har indgivet konkursbegæring. Ifølge ledelsen selv skyldes konkursen det, de kalder et ”giftigt mix” af et gældsefterslæb fra coronakrisen, inflations- og energikrisen samt kommende momsbetaling, som har presset likviditeten massivt. 

Stifter og direktør i Gorm’s, Christian Madsen, siger i en pressemeddelelse: 

”Vi har kæmpet med næb og kløer for at undgå denne situation. Vi har til det sidste søgt løsninger, som kunne sikre virksomhedens overlevelse, men gældsspiralen og den stejle afdragsprofil har vi desværre ikke kunnet finde en løsning på. Derfor står vi nu med en uundgåelig og trist udgang på det hele.”

”Det er et livsværk, vi ser smuldre mellem hænderne på os, og fundamentet er trukket væk under både ejere, medarbejdere, leverandører og samarbejdspartnere, så vi er selvfølgelig triste og dybt ærgerlige over, at vi står her i dag,” lyder det videre fra direktøren.

Ifølge meddelelsen har virksomheden været fanget i en negativ gældsspiral efter coronakrisen, hvor afdrag på coronalån har tæret på likviditeten. Derfor har ledelsen, skriver de, gennem en længere periode forsøgt at få nye investorer ombord og forhandlet med flere pengeinstitutter for at sikre ny kapital. 

”Vi optog milliongæld hos staten i perioden med corona-restriktioner og nedlukninger for at kunne holde sammen på virksomheden og holde hånden under medarbejdere og samarbejdspartnere. På det tidspunkt var afdragsbetingelserne slet ikke fastsat, og der var ingen i branchen, der havde fantasi til at tro, at lånene skulle tilbagebetales over blot 24 måneder, ovenikøbet med dét renteniveau, vi er blevet præsenteret for,” siger Christian Madsen:

”Konkurs var absolut sidste udvej for os, og vi har gjort alt for at undgå den. Kærligheden og passionen i Gorm’s har altid været enorm, så det er et tab på flere planer. Nu skal vi sunde os oven på den her oplevelse, tage os af medarbejderne, så godt vi nu kan, og så må vi se, hvad tiden bringer.” 

Afdrag større end indtjening

Undervejs i processen har ledelsen i Gorm’s søgt hjælp hos Erhvervsstyrelsens specialenhed, Early Warning, for at modtage sparring og finde mulige løsninger på den manglende likviditet.

”En likviditetssituation som især har været udfordret af, at størrelsen på afdragene af corona-lånene var langt større end de penge, virksomheden reelt kunne nå at tjene. Så til trods for at driften var positiv, har det ikke været nok til at møde rente- og afdragsbyrden,” hedder det i pressemeddelelsen.

Tilbage i oktober 2022 gik tre af kædens restauranter konkurs, og dermed havde pizzakæden kun fire restauranter tilbage - en i Aarhus, en i Ørestaden, en i Nyhavn og en i Magstræde i centrum af København. Derudover havde Gorm’s pizzabarer i Tivoli, Torvehallerne og Fisketorvet og Københavns Lufthavn. 

Stifter og medejer Gorm Wisweh siger i pressemeddelelsen: 

”Jeg er sønderknust. Jeg har viet mit liv til dette projekt og har oplevet både op- og nedture, bygget venskaber og skabt arbejdspladser gennem snart 15 år. Men jeg må også sige, at de seneste tre år har været nogle af de mest udfordrende og hårdeste i mit liv.”

”Det er ekstremt bittert at stå her nu, når vi faktisk har overvundet mange af vores udfordringer og står med en positiv drift og må konstatere, at det er mangel på likviditet, der ender med at lukke os. Jeg står samtidig tilbage med dyb ydmyghed og taknemmelighed overfor alle, der har bidraget og støttet op om Gorm’s igennem årene,” udtaler Gorm Wisweh.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter