Fremgang på top og bund i forventningen til Chr Hansen

Torsdag kommer Chr. Hansen med Q1 regnskab for det skæve regnskabsår 2022/2023. Et regnskab, der kommer til at stå i skyggende af Novozymes opkøb.
Foto: Pr
Foto: Pr
MARKETWIRE

Den 149-årige ingredienskoncern Chr. Hansen kommer med regnskab for de første tre måneder af det skæve regnskabsår 2022/23 torsdag morgen.

Men det bliver et regnskab, der kommer til at stå i skyggende af Novozymes overtagelse af Chr. Hansen- et køb der blev annonceret den 12. december sidste år.

Og det er da også en af de ting, som finanshuset Credit Suisses analytikere vil se, om de kan få mere at vide om i regnskabet.

”Hovedfokus vil være på: 1) Rationalet bag at sælge selskabet til Novozymes i forhold til andre muligheder, 2) Diskussion med kunderne om priserne, 3) Vækstrater - blandt andet i Kina, 4) Lighthouses (vækstområdet) - især i forbindelse med HMO, og 5) Hvordan ses forventningerne til Q2 og hele året,” skriver Credit Suisse i en analyse forud for regnskabet.


Estimeret Q1 2022/23 Q1 2021/22
Omsætning (mio. euro) 307 268,2
Organisk vækst (pct.) 8,4 9
Ebit før særlige poster (mio. euro) 78 65,5
Nettoresultat (mio. euro) 55 46,2

Det var Novozymes, der henvendte sig til Chr. Hansen om et opkøb, der var tilrettelagt til mindste detalje og godkendt af bestyrelserne i begge selskaber, da det blev offentliggjort.

Men det kan tage over et år, før handlen er lukket, da myndighederne skal godkende opkøbet, da Novozymes bliver en meget stor spiller på markedet sammen med Chr. Hansen i det nye selskab.

Men fusionen bliver af flere betegnet som en god idé, da den giver strategisk mening med dannelsen af en ny klar markedsleder af bioløsninger og potentielt det næste kraftcenter for vækst på ingrediensdelen, i takt med at efterspørgslen på sundere og grønnere produkter stiger.

Ifølge Bloomberg Intelligence er mejerikulturer, mad og drikke og dyresundhedsmikrobier de vigtigste områder, hvor myndighederne sandsynligvis vil granske fusionen.

Per Fogh, analytiker i Sydbank, vurderede tilbage i december, at den kommende storfusion burde blive godkendt af myndighederne:

”Min formodning er, at de ikke vil få en markedsposition, hvor de kan dominere den øvrige del af markedet, så det burde kunne lade sig gøre at få fusionen gennem konkurrencemyndighederne,” sagde han dengang til MarketWire.

De to selskaber oplyste i december, at fusionen, hvis den bliver godkendt, ventes at være færdiggjort mellem fjerde kvartal af 2023 og første kvartal 2024.

Dollarsvækkelse kan påvirke årsmål

Ser man bort fra fusionen, og at Chr. Hansen snart vil puttet ind i et nyt selskab under et endnu ukendt navn, så kan en svækkelse af dollar komme til at påvirke Chr. Hansen forventninger.

Siden ingredienskoncernen kom med forventninger til hele 2022/23 i oktober, er den amerikanske dollar svækket med mere end 9 pct. mod euro - og da selskabet har de fleste udgifter i Europa, kan det betyde, at forventningerne også skal barberes til, påpeger Credit Suisse.

Chr. Hansen venter en organisk vækst mellem 7 og 10 pct. i 2022/23 samt en EBIT-margin på 27-28 pct. I 2021/22 landede den organiske vækst på 7 pct., og driftsmarginen på 27,7 pct.

Samlet venter analytikerkorpset, at Chr. Hansen lander en organisk vækst på 7,5 pct. for hele året og en driftsmargin på 27,3 pct.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også