Stigende energipriser og ændrede forbrugsvaner rammer de fynske gårdbutikker hårdt, og flere er ifølge Fyens Stiftstidende i knæ.
Senest har energipriserne og det, at forbrugerne i stigende grad vælger de billigere produkter til, fået Sybergkvæg til at lukke sin prisvindende gårdbutik - i hvert fald for nu.
Butikken blev sidste år kåret som danskernes favorit, men voksende udgifter har gjort det umuligt at blive ved med at holde åbent. Og yderligere prisstigninger er ikke en mulighed, da kunderne - som, der i forvejen er begyndt at være færre af - i så fald vil vælge det lokale kød fra, fortæller Lene Gommesen, der sammen med sin mand Peter Bisgaard Gommesen ejer og driver gårdbutikken.
Mens man i nogle gårdbutikker får dybe panderynker af det stigende energiomkostninger, kan bekymringen ligge på et meget lille sted for andre.
Det gælder blandt andet gårdbutikken Hindsholmgrisen, der er ejet af Poul Lang Nielsen. Han oplever endnu ikke til, at forbrugerne vælger discountkød frem for det lokalt producerede, siger han til avisen:
”Jeg føler ikke, vi kan se det negativt på salget, men om det kommer, ved man ikke. 95 procent af det, vi sælger, er til restauranter. Så det er sådan set kun en lille del, vi sælger privat, og det er kunder, der kommer kørende herud og handler ved os,” siger Poul Lang Nielsen.
Salling Group indfører prisloft på op mod 200 varer
Fynsk mikrolandbrug har succes med at sælge grøntsager til fine restauranter
Danske leverandører er rolige omkring Sallings prisloft